Boligprosjektet Gåsakilen ligger idyllisk til i Os utenfor Bergen. Her kommer man tett på naturen, og med CU-impregnert kledning fra Moelven står boligene i stil med omgivelsene.

Boligprosjektet Gåsakilen ble tegnet av HLM arkitektur AS og sto ferdig i 2019. Boligene kommer i flere ulike størrelser som egner seg godt for både barnefamilier og den som er glad i friluft. Midt i boligfeltet står det også et grendehus som beboerne kan låne.

- Gåsakilen er et boligprosjekt der vi har prøvd å få til gode rom og gode fellesarealer med varierte størrelser på boliger. Det er alt fra ganske små leiligheter til større leiligheter, også er det rekkehus i forskjellige størrelser, forteller arkitektene.

Rekkehus med natur i bakgrunnen

Boligene er kledd med CU-impregnert furukledning fra Moelven, noe som kler de naturskjønne omgivelsene. Kledningen er nemlig innsatt med en transparent beis som fremhever den naturlige strukturen i treverket. For HLM Arkitekter var det naturlig at valget falt på sort kledning.  

- Vi har prøvd å gjøre det nøkternt. I tillegg står det sorte godt til naturen, forteller de.

For å skape kontrast har boligene dører og vinduskarmer i ulike farger. I tillegg er grendehuset kledd med beiset grankledning, også fra Moelven.

Enden på et hus kledd med CU-impregnert kledning

Brannsikkert kledningsvalg

I begynnelsen av prosjektet var planen å bruke royalkledning, men etter usikkerhet rundt branngodkjennelse falt valget på CU-impregnert kledning som både er branntestet og godkjent i klasse D-s2,D0.

- Vi hadde egentlig tenkt å gå for royalkledning fordi den hadde den sorteste fargen, men så ble det usikkerhet rundt brannsikkerheten. Derfor valgte vi å gå for den CU-impregnerte kledningen, sier arkitektene.

Nærbilde av kledning og vinduer

Værbestandig og solid kledning

Siden Vestlandet byr på mye vær, var det viktig at kledningen står seg godt i et tøft klima. CU-impregnert kledning har egenskaper som gjør at den både holder seg lenge og sparer beboerne for mye vedlikehold.

- Med rekkehus og boligtyper av den størrelsen, er det også viktig å ha en kledning som er vedlikeholdsvennlig, sier de.