[Missing text /a11n/skiptocontent for sv]


Nytt liv i ladan

Bakom ladans röda fasad döljer sig en själfull men toppmodern lägenhet med 180 graders utsikt över Norges största sjö.

Sälja småbruket – eller tänka nytt? Paret som äger den idylliska platsen vid Mjøsas strandkant var rådvilla. Efter att båda sönerna hade lämnat boet, hade Eivor Oswold Bjørnstad och Asbjørn Bjørnstad själva flyttat till en gård i närheten. Nu hade de nått mitten av de 60 och tyckte att det var mycket hus att hålla efter. Bandet till platsen var dock starkt och utsikten vacker, så de var inte särskilt pigga på att lägga ut stället till försäljning. Men hur skulle det vara att sälja huset till den av sönerna som hade skaffat familj och behövde en större bostad, och så kunde de själva kanske bygga sig en lägenhet i ladan? På den tiden användes ladan som lager – och inrymde dessutom en rustik festlokal med bar som grabbarna hade inrett när de var tonåringar. Paret ville ha ett fint semesterställe på sommaren, med närhet till både Mjøsa och barnbarn, och en modern och lättskött pensionärsbostad.
  De berättar att de ville att något av barnen skulle ta över, och det så pass tidigt att barnbarnen skulle få uppleva denna plats som sitt barndomshem. Därför beslöt de sig för att låta tanken ta konkret form och ta reda på om det alls var genomförbart. Ett år senare var alla tillstånd i ordning och de kunde sätta igång med projektet. Det skulle visa sig bli en omfattande uppgift.
  – Man kan lugnt säga att vägen kom till medan vi gick på den, berättar Asbjørn Bjørnstad.

Lokala leverantörer. Ett av parets önskemål var att ladan skulle byggas upp igen med gamla ventilationsgaller och kopior av de gamla ytterdörrarna, och se ut som en lada från gårdsplanen. Därför har man behållit fasaden och inte satt in några fönster. Utöver de rent visuella hänsynstagandena, var även de två generationerna – som har ett ömsesidigt gott förhållande – överens om att det skulle vara toppen ifall de inte kunde titta rakt in till varandra.
Men panelen är ny, den kommer från Moelven, som är en av hörnstensverksamheterna i trakten.
  – Vi använder i största möjliga utsträckning norska material och lokala leverantörer till alla varor och tjänster, säger paret.
Paret hade talat med flera personer om sina planer och blev rekommenderade att riva ladan, som är från 1940, och bygga nytt från grunden. Det hade givetvis varit mer effektivt och ekonomiskt, men då kände de att byggnadens själ skulle gå förlorad.
Sedan fick paret höra talas om arkitekten Patrik Skjærstad.
  – Som tur var. Och när vi hade pratat med honom, tvekade vi inte om att han var rätt person för projektet. Han höll med om att ladans särprägel och charm skulle gå förlorad om den skulle byggas upp från grunden och han förstod omedelbart vad vi ville åstadkomma. Under hela projektet har han varit en skicklig och lyhörd samarbetspartner, konstaterar de båda.

Väggarna är inte klädda med panel, utan med golvbrädor från Moelven. De har en styvhet som bidrar till väggarnas stabilitet.
Ladugårdsbon Asbjørn Bjørnstad

Bra samarbete. De var alltså överens om att låta konstruktionen vara kvar, och hellre satsa på att renovera och bygga om. De valde en lokal byggmästare, vilket skulle visa sig vara en lyckträff. Han insåg snabbt vad paret ville, och hade även många diskussioner med arkitekten, som tidigare arbetat som snickare. Det blev ett väldigt bra samarbete, som även inkluderade parets fasta snickare. 
  Lägenheten sträcker sig över två plan med gästrum och kontor, badrum, gång och garderob på första våningen, och loftutrymme med kök, sovrum och badrum på andra våningen. Eftersom paret inte ville ha några fönster mot gårdsplanen, önskade de sig en desto större glasyta på kortsidan som vetter mot sjön samt på den andra långsidan. Därför faller ljuset in från golv till tak på kortsidan. Utanför har de byggt en rymlig balkong med räcke av glas, som inte stjäl något av ljuset.
  Även på långsidan finns det en stor glasyta som sträcker sig från golvet på första våningen till taket på andra våningen, så att den nedre entrén och hela trappan badar i dagsljus. Paret är mycket nöjda med att de bestämde sig för att följa arkitektens förslag. På samma långsida har de även låtit bygga en liten balkong.
  – Det var jag som ville ha den. Den är helt perfekt för att sitta och dricka kaffe i morgonsolen, säger Eivor Oswold Bjørnstad.

Unik miljö. På andra våningen är det inte bara den vackra utsikten över Mjøsa som fångar upp-märksamheten. Här har ägarna med stor omsorg skapat en helt unik miljö.
  Väggarna är inte klädda med panel, utan med golvbrädor från Moelven. Brädorna har behandlats med Tyrilin interiörbets som sugs in i träet och blir matt, så att träets struktur och egenart bevaras. Den bruna nyansen har valts för att väggarna så långt det går ska harmoniera med de ursprungliga takbjälkarna. Men det var inte bara golvbrädornas utseende som ledde till att de fick bli väggmaterial.  Golvbrädornas styvhet bidrar till väggarnas stabilitet.
I taket valde paret att lägga olika breda golvbrädor. För att få en kontrast mot väggarna, har brädorna lutats. Det gjorde de själva hemma på gården i påskas. De har även ombesörjt betsning, målning och grundmålning själva. Faktiskt en stor del av rivningen och grundarbetet också.
  – Vi gillar det ju, konstaterar paret och berättar att det har blivit en del projekt under årens gång. Golvet, som också kommer från Moelven, är borstat och oljat.
  – För oss är det viktigt att bevara träets egen lyster, understryker de.
  Det har även använts limträ till ladan i form av spärrar och förstärkning. Det var nämligen nödvändigt att förstärka konstruktionen. Ladan har renoverats enligt TEK 10, de senaste byggtekniska föreskrifterna i Norge. De synliga bjälkarna fyller inte längre någon funktion, men har behållits eftersom de utgör en viktig del av loftets särprägel, förklarar ägarna. De understryker att det inte är materialvalen som har dragit upp kostnaderna för projektet, utan lönekostnaderna och föreskrifterna från TEK 10, som till exempel fordrar reglerad ventilation.

Vi ångrar oss inte ett dugg. Vi har fått det precis som vi ville ha det!

Nöjda ladugårdsbor

Pensionärsbostad. Paret berättar att de har planerat lägenheten med tanke på pensionärslivet. Om det skulle bli nödvändigt kan de bo på en yta där de har tillrättalagt för allt från tvättmaskin till rullstolsåtkomst via ladubron.
Som bostad har lägenheten ovanpå ladan all upptänklig komfort, bland annat vattenburen golvvärme. Även köket är toppmodernt och integrerat i vardagsrummet. Paret ville att det skulle synas så lite som möjligt. Därför valde de en gråbrun färg som harmonierar med naturfärgerna på loftet, och kyl och frys är diskret inbyggda i väggen i gången.  Även bänkskivan är vald med omsorg: en tunn skiva som gör inredningen så diskret som möjligt.
Eivor Oswold Bjørnstad har lagt ner mycket omsorg på att hitta färger i samma skala i brunt, trävitt, äggvitt och grått. Arbetet med interiören är en pågående process, och de månar om att ingen del av inredningen på egen hand ska stjäla alltför mycket uppmärksamhet.
  – Jag har blandat nya saker med saker vi haft sedan förut, och processen fortsätter eftersom jag prövar mig fram så smått. Vi tycker också att det är viktigt att inte fylla lägenheten med allt för många prylar. Utsikten är ju en del av upplevelsen inomhus, poängterar hon.

Behöll särprägeln. Sedan lägenheten stod färdig i slutet av sommaren har gästerna blivit stormförtjusta – särskilt över loftet. Även sönerna tycker att föräldrarnas blivande pensionärsbostad har blivit fin.
  – De berömmer vår arbetsmetod, för det har ju varit mycket jobb, erkänner paret.
  På tal om söner, hur gick det med den där festlokalen som de hade byggt i ladan? Den finns fortfarande kvar, om än i betydligt mindre skala. I gengäld har den försetts med ny panel, dvs. gammal panel. Här har den gamla utvändiga panelen lagts nästan tvärtom med målningen inåt.
  Själva lägenheten är cirka 125 kvadratmeter, och det är avsevärt större än vad paret först hade tänkt sig. Ursprungligen funderade de nämligen på en lägenhet som en egen enhet inuti ladan. I stället blev ladan till lägenhet. De erkänner att de nog hade tänkt sig för innan de påbörjade ett så omfattande projekt igen.
  – Men vi ångrar oss inte ett dugg. Vi har fått det precis som vi ville ha det!