[Missing text /a11n/skiptocontent for da]


Grundig ansigtsløftning

Takket være en kreativ arkitekt og en iderig familie blev et mørkt og trist 1960’er parcelhus forvandlet til et topmoderne og brugervenligt hus. Både udvendigt og indvendigt har huset fået sin egen, helt særprægede karakter. Huset blev nomineret til IdéPrisen i 2013.

UNDER DEN IØJNEFALDENDE, koksgrå facade skjuler der sig et gult murstenshus fra 1960’erne.
  Her i 2014 er der ikke meget andet tilbage af det oprindelige hus end netop de gule mursten, samt fundamentet og tagspærene.
  – Vi ønskede os et anderledes hus med meget lys og luft. Vi havde en idé om at skabe store rum, der kunne samle familien og at få haven og skoven tættere på, fortæller ejeren.
  Huset ligger lige op ad Dyrehaven nord for København, og familien købte det i april 2012. Dengang boede de på nabogrunden. Men med to drenge i voksealderen ændrede familiens behov sig. De ville imidlertid gerne blive boende i området, så da den gule murstensvilla ved siden af kom til salg, slog de til.

 I det eksisterende hus vendte soveværelse
og bad ud mod baghaven og skoven, og stuen
ud mod vejen. Alt dette blev vendt 180 grader.

NY PLANLØSNING. Allerede før kontrakten var underskrevet, tog familien kontakt til arkitekt Anette Meldgaard Andersen. Det tog ikke lang tid, før hun kunne præsentere en skitse til en ny planløsning. Og efter lidt ideudvekslinger mellem arkitekten og familien, og med kommuneplanen i baghovedet, rummede det færdige projekt mindre genbrug af det gamle hus, end familien havde håbet på. Faktisk skulle stort set alt interiør rives ned, for at familien kunne få det hus, de ønskede sig. I det eksisterende hus vendte soveværelse og bad ud mod baghaven og skoven, og stuen ud mod vejen. Alt dette blev vendt 180 grader.
  – Der har ikke været nogen vanskelige udfordringer – kun sjove. Og vi har haft en særdeles god dialog med familien, som havde klare tanker om, hvad de ønskede, men samtidig en god forståelse for, hvad der var realistisk, siger arkitekten.
  Huset var oprindeligt åbent op til kippen, men i tegneprocessen – da tagspærene skulle hæves for at efterisolere taget – fik hun den ide, at man samtidig kunne montere vinduer langs den ene side af kippen og lukke det klare, nordlige lys slippe ind. Sammen med trætaget er dette husets mest særprægede indslag. De skrå vægge i det kæmpestore alrum med køkken og stue er dækket af træpaneler. Det samme er taget i det andet store rum, TV-stuen. 

VARMT UDTRYK. Ideen til det særprægede træloft fik familien fra en artikel i et boligmagasin. De syntes, det gav et smukt og varmt udtryk. Og med arkitektens kreativitet og entreprenørens kendskab til Moelven lå valget af leverandør til loftspaneler lige for. Det næste skridt var at bestemme designet og sammen med Moelven finde netop den farvetone på en skala af brunt og gråt, som ville slippe mest muligt lys ind i de store rum og samtidig passe til de øvrige materialer – og de oprindelige tagspær. Og så faldt valget på træet med den grålige overflade.
  – Det var vigtigt, at træet hverken var for mørkt eller for nyt, og det skulle også gerne reflektere lyset. Jeg er meget glad for resultatet, siger Anette Meldgaard Andersen.
  Og det samme er husejeren, selv om han var lidt usikker i starten, da han så træet ankomme. Han var skeptisk både mht. til mængden af træ og til farven.
  – Plankerne så lidt kedelige ud, der hvor de lå i store stabler. Men jeg må sige, at det færdige resultat er lækkert og giver huset et fantastisk særpræg, siger han.

Det var vigtigt, at træet hverken var
for mørkt eller for nyt, og det skulle
også gerne reflektere lyset.
Anette Meldgaard Andersen

ENERGIVENLIGT. Arkitekten forklarer, at træloftet danner en sammenhængende flade gennem huset i begge fløje og på den måde får stue, køkken, spisestue og TV-stue til at hænge elegant sammen. Samtidig medfører forskellig gulvbelægning, at rummene får en naturlig funktionsinddeling. Bag træet gemmer sig lydisolerende filt, noget som sikrer en super god akustik i rummene, hvor der er højt til loftet – og masser af lys og luft.
  – Vi er virkelig tilfredse med huset. Det er blevet en fantastisk helhed. Det fungerer præcis, som vi havde håbet på. Det er både børn og voksne enige om, fortæller ejeren.
  Og med de mange kvadratmetre – 248 i alt, inklusive en mindre forlængelse af huset – er han glad for, at de også har fået et meget energivenligt hus. Der er bygget store solcellepaneler ind i taget på sådan en måde, at man ikke lægger mærke til dem, hvis man ikke ved, de er der. 

EN ANDERLEDES FACADE. Facaden består af fibercementplader i grå indfarvning. Pladerne er farvet i et fast format og mønster, men er vinklet lidt i forhold til hinanden for at give mere karakter.
  – Materialet er valgt, fordi man – med både mursten og isolering inde under – havde brug for et let materiale. Desuden ønskede ejerne af huset en vedligeholdelsesfri facade. Og det har de fået, fortæller arkitekt Anette Meldgaard Andersen.
  Og hvad mangler der så nu? Ikke andet end at familien gradvis må udskifte alle sine møbler, så de passer til et topmoderne hus af høj kvalitet. Ja, og så trænger de til lidt flere buske og blomster i haven. Et år efter at familien tog huset i brug, er de altså gået fra «need-to-have» til «nice-to-have», som ejeren siger.