[Missing text /a11n/skiptocontent for sv]


vällagrad design

När byggherren heter Bestseller blir till och med ett varulager en estetisk njutning. Och det mest iögonfallande elementet hos den prisbelönta arkitekturen är fasaden med 223 km furuplankor.

REDAN PÅ LÅNGT HÅLL ser man Bestsellers nya, gigantiska varulager mot horisonten, eftersom det reser sig 27 meter över marken längs E45 norr om Haderslev i Sønderjylland. När man kommer närmare materialiseras en byggnad som inte alls liknar ett varulager, och som dessutom har vunnit flera prestigefyllda priser för sin vackra utformning. Och om bilisterna som susar förbi på motorvägen hade sänkt farten lite, skulle de genom de enorma, transparenta gavlarna kunnat få en inblick i det som pågår innanför dörrarna. Dessutom skulle de ha sett hur miljontals kvistar i de långsträckta furufasaderna bildar ett vackert mönster och får byggnaden att likna en enorm skulptur. Men i själva verket handlar det om klädföretaget Bestsellers logistikcenter som togs i bruk i april förra året, och som levererar varor till koncernens många tusen butiker runt om i Europa. 

Vi gör alltid det där lilla extra. Och varulagret utgör inget undantag.
Søren Jakob Sørensen, byggprojektledare 

STILSÄKERT. Även utan en dominerande reklamskylt – eller kanske just därför – skulle nog många gissa på att det är Bestseller som ligger bakom den vackra byggnaden längs motorvägen. Det är nämligen få företag som följer principen om estetiskt och funktionellt industribyggande och hållbar arkitektur av högsta kvalitet. Men ett av dessa företag är just den danska klädkoncernen, som tack vare grundarens personliga intresse för arkitektur alltid har byggt med stil.
  – Vi gör alltid det där lilla extra. Och varulagret utgör inget undantag, som byggprojektledaren Søren Jakob Sørensen uttrycker saken.
Och med logistikcentret har de alltså lyckats så väl att de har vunnit en rad priser. Byggnaden har bland annat utsetts till årets näringsbyggnad i Danmark  2012, och deltar i år i finalen för internationella MIPIM Awards.

UPP I EN HÖGRE DIVISION. Det går heller inte att missta sig på stoltheten över det färdiga resultatet hos arkitekterna bakom byggnaden.
  – Vi är otroligt nöjda med resultatet. Vi lyckades lyfta upp stora ambitioner till en ännu högre division med banbrytande nytänkande inom industribyggande. Och framför allt är vi stolta över att de anställda har fått en väldigt trivsam arbetsplats, säger Julian Weyer, arkitekt och partner i arkitektbyrån C.F. Møller i Århus.
Nytänkandet består bland annat i att logistik-centrets utformning inte alls påminner om de stora betongklossar som varulager vanligtvis inryms i. Som det sades i samband med en av prisutdelningarna i fjol: «Det finns många logistikcenter i världen, och de flesta är fula. Men här har vi alltså en byggnad som är lika stor som och fungerar lika rationellt som en flygplats, men som har ett mänskligt ansikte.»

Detta «ansikte» beror inte minst på den ljusbruna fasaden som består av 223 kilometer furuplankor med stora glaspartier insprängda. Idén om denna ovanliga ytterpanel uppkom när arkitekterna försökte tillgodose byggherrens önskemål om att byggnaden skulle släppa in mycket dagsljus och ha en tydligt hållbar prägel.
  – Så mycket trä har vi aldrig tidigare använt i en byggnad av denna typ och storlek, säger arkitekten, och han sticker inte under stol med att projektet innebar många utmaningar. Exempel på sådana utmaningar var valet av träslag, brandskydd och det faktum att stora delar av byggnaden skulle prefabriceras.
  – Det krävdes noggrannhet för att få allting att fungera i så stor skala. Att vi valde furu berodde på träslagets förmåga att kunna brandskyddas. Det var bara en extra bonus att de många synliga kvistarna i furu av denna storlek bildade ett markant och mycket vackert mönster, säger Julian Weyer.

– Så mycket trä har vi aldrig tidigare använt i en byggnad av denna typ och storlek. Det krävdes noggrannhet för att få allting att fungera i så stor skala
Julian Weyer, arkitekt hos C.F. Møller 

ETT IMPONERANDE BYGGNADSVERK. Hos Bestseller är man minst lika stolta över den färdiga byggnaden.
  – Det har varit fantastiskt att uppleva att något som ser bra ut på papperet, också kan bli fint i 3D. Det är otroligt imponerande vad hantverkarna har lyckats åstadkomma på kort tid. Vi har räknat ut att de under byggperioden gjorde klart tre kvadratmeter i timmen dygnet runt hela året. Och det trots att vi har haft två stränga vintrar och den sämsta sommaren i mannaminne, berättar Søren Sørensen.

Företaget ville att byggnaden skulle släppa in dagsljus  bland annat med hänsyn till de anställda, som tack vare detta kan följa naturens rytm även om de befinner sig mitt i den enorma lagerhallen. Tack vare de stora glaspartierna, överbelysningen och grönområdena är det fri utsikt nästan överallt. På detta vis har byggnaden inte bara blivit vacker att se på – utan den har också blivit en framtidsinriktad arbetsplats till glädje för medarbetarna. 

FAKTA

BESTSELLERS VARULAGER

  • Storlek: 48 000 m2
  • Tomtareal: 60 hektar, på vilka man bl.a. -
    har planterat 13 hektar skog och grävt regnvattensmagasin. 
  • Byggperiod: 2009–2012
  • Träleverantör: Moelven
  • Kapacitet: 100 långtradare som betjänar 4 500 butiker per dag
  • Antal anställda: 200
  • Priser:
    – Årets Erhvervsbyggeri 2012
    – International Trimo Architectural Award,
       overall  winner, 2012
    – Finalist i MIPIM Awards 2013