[Missing text /a11n/skiptocontent for sv]


Rejält ansiktslyft

Tack vare en kreativ arkitekt och en uppfinningsrik familj förvandlades den mörka och tråkiga 1960-talsvillan till ett toppmodernt och användarvänligt hus. Den har fått en helt egen särpräglad karaktär både utvändigt och invändigt. Huset nominerades till IdéPrisen 2013.

UNDER DEN IÖGONFALLANDE, koksgrå fasaden döljer sig ett gult tegelhus från 1960-talet.
  År 2014 återstår inte mycket annat av det ursprungliga huset än just de gula tegelstenarna samt grunden och takreglarna.
  – Vi ville ha ett annorlunda hus med mycket ljus och luft. Vi hade en idé om att skapa stora rum där familjen kan samlas och att låta trädgården och skogen komma närmare, berättar ägaren.
  Huset ligger alldeles invid djurparken norr om Köpenhamn, och familjen köpte det i april 2012. Då bodde de i grannhuset. Men med två växande pojkar förändrades familjens behov. De ville dock gärna bo kvar i området, och slog därför till när den gula tegelvillan blev till salu. 

 «I det befintliga huset vette sovrum och
badrum mot trädgården på baksidan,
och vardagsrummet vette mot vägen.
Alltihop roterades 180 grader».

NY PLANLÖSNING. Redan innan de hade skrivit på kontraktet, tog familjen kontakt med arkitekt Anette Meldgaard Andersen. Det dröjde inte länge innan hon kunde presentera ett utkast till en ny planlösning. Och efter lite bollande fram och tillbaka mellan arkitekten och familjen och med kommunens detaljplan i bakhuvudet, slutade det med att det färdiga projektet inte alls innehöll lika mycket återanvändning av det gamla huset som familjen hade hoppats på. Faktiskt måste i stort sett allt invändigt rivas för att familjen skulle kunna få det hus de ville ha. I det befintliga huset vette sovrum och badrum mot trädgården på baksidan, och vardagsrummet vette mot vägen. Alltihop roterades 180 grader.
  – Det har inte varit några oöverstigliga utmaningar – bara roliga sådana. Och vi har haft en mycket bra dialog med familjen, som var helt på det klara med vad de ville ha, men samtidigt också insåg vad som var realistiskt, säger arkitekten.
  Ursprungligen var huset öppet upp i nock, men under ritningsprocessen – då takreglarna skulle höjas för efter-isolering av takytan – fick hon idén att man samtidigt skulle kunna sätta in fönster längs ena sidan av nocken för att släppa in det klara ljuset från norr. Tillsammans med trätaket är detta husets mest särpräglade inslag. Snedtaket i det enorma allrummet med köket och vardagsrummet är klätt med träpanel. Samma sak gäller för taket i det andra stora rummet, tv-rummet. 

VARMT UTTRYCK. Idén till det särpräglade trätaket fick familjen från en artikel i en inredningstidskrift. De tycke att det gav ett vackert och varmt uttryck. Och med arkitektens kreativitet och entreprenörens kännedom om Moelven låg valet av leverantör av takpanel nära till hands. Nästa steg var att bestämma utformningen och att tillsammans med Moelven hitta just den nyans på skalan av brunt och grått som skulle släppa in så mycket ljus som möjligt i de stora rummen och passa ihop med de övriga materialen – och de ursprungliga takreglarna. Valet föll på träet med den gråaktiga ytan.
  – Det var viktigt att träet varken var för mörkt eller för ljust, och dessutom skulle det helst reflektera ljuset. Jag är verkligen nöjd med resultatet, säger Anette Meldgaard Andersen.
  Och det är husägaren också, trots att han först kände sig lite tveksam när träet levererades. Han var skeptisk både till mängden trä och till färgen.
  – Brädorna såg lite trista ut där de låg i stora travar. Men jag måste medge att slutresultatet blev supersnyggt och ger huset en fantastisk särprägel, säger han.

«Det var viktigt att träet varken var
för mörkt eller för ljust, och dessutom
skulle det helst reflektera ljuset.»
Anette Meldgaard Andersen

ENERGIVÄNLIGT. Arkitekten förklarar att trätaket bildar en sammanhängande yta genom huset i båda flyglarna och får på så vis vardagsrum, kök, matsal och tv-rum att hänga ihop på ett elegant sätt. Samtidigt skapar olika golvbeläggningar i rummen en naturlig funktionsindelning. Bakom träet finns ljudisolerande filt, vilket ger en mycket god akustik i rummen där det är högt i tak – och massor av luft och ljus.
  – Vi är otroligt nöjda med huset. Det har blivit en fantastisk helhet. Huset fungerar precis som vi hade hoppats. Det håller både barn och vuxna med om, berättar ägaren.
  Och med de många kvadratmetrarna – totalt 248, inklusive en mindre förlängning av huset – är han glad över att de även har fått ett mycket energivänligt hus. Stora solcellspaneler är inbyggda i taket på ett sådant sätt att man inte lägger märke till dem ifall man inte vet att de finns där. 

EN ANNORLUNDA FASAD. Fasaden består av gråfärgade fibercementplattor. Plattorna har färgats i ett fast format och mönster, men är lite vinklade mot varandra för att skapa mer karaktär.
  – Valet föll på detta material eftersom man – med både tegel och isolering under – behövde ett lätt material. Dessutom ville husets ägare ha en underhållsfri fasad. Och det har de också fått, berättar arkitekt Anette Meldgaard Andersen.
  Och vad mer måste göras nu? Inget annat än att familjen gradvis måste byta ut alla sina möbler, så att inredningen passar till ett toppmodernt hus av hög kvalitet. Dessutom behöver de också lite fler buskar och blommor i trädgården. Ett år efter det att familjen kunde börja bo i sitt nya hus, har man alltså gått från «need-to-have» till «nice-to-have», som ägaren säger.