[Missing text /a11n/skiptocontent for sv]


Limträ: Sognefjellets smyckeskrin

På Sognefjellshytta finns det mycket att vila ögonen på. Välj mellan vita jöklar och berömda toppar – eller unik arkitektur i världsklass.

PÅ NORRA EUROPAS HÖGSTA FJÄLLÖVERGÅNG, i det vackra Jotunheimen, ligger Sognefjellshytta 1 400 m öh. Den traditionsrika turiststugan har med sitt fantastiska läge tagit emot fjällvandrare i över 60 år. Inte så konstigt kanske eftersom det finns flera tiotals 2 000-meterstoppar inom räckhåll, och en rad andra populära turiststugor en dagstur bort. Övernattningsstället används även flitigt av skidåkare.
  Förut var det främst naturen, fjällen och snön som var dragplåster. Men med den nya tillbyggnaden har stugan fått en ny attraktion: Ett storslaget vardagsrum med säregen arkitektur. En unik konstruktion i limträ förbinder numera de två befintliga byggnaderna.
  – Vi ville sy ihop de båda byggnaderna till en ny helhet, utifrån minsta möjliga gemensamma nämnare. Vi utgick från gavlarna och lät trekanten bli vägledande för formen. Det har blivit ett möte mellan limträ och dessa trekanter, säger arkitekt Jan Olav Jensen från Jensen & Skodvin.
  I takkonstruktionen släpper även de infällda trekanterna i glas in högfjällets växlande väderlek och skapar en spelande ljussättning i rummet.
  – Takkonstruktionen är en abstraktion av Sognefjells-vädret. Den skapar en egen stämning i rummet, där ljus och skugga växlar i ett slags snabbfilm, förklarar han. 

Takkonstruktionen är en abstraktion av Sognefjellsvädret. Den skapar en egen stämning i rummet, där ljus och skugga växlar i ett slags snabbfilm.
Jan Olav Jensen, arkitekt

EN FJÄLLVERKSTAD. Att sy ihop befintliga byggnader med en tillbyggnad är inte alltid så lätt, framhåller arkitekten och jämför projektet med en kör i vilken körsångarna sjunger olika sånger. Utgångspunkten med byggnader från olika byggfaser, med dörrar på olika höjd och många nivåskillnader, hade lätt kunnat bli till en kakofoni.
  – Vi ville skapa ett lite tufft och ohyvlat rum, en sorts fjällverkstad. Därför valde vi att lägga grus på golvet. Det är annorlunda och det skapar både en fin stämning och god akustik. Dessutom suger det upp nivåskillnaderna och bidrar till att skapa en sömlös helhet, poängterar Jensen.
  Arkitekten, som även har varit engagerad i att utveckla och utsmycka Norges nationella turistväg, säger sig vara ganska nöjd med resultatet. Inte minst med samarbetet med byggherre, entreprenör och Moelven, som levererade limträkonstruktionerna.
  – Det är spännande att Moelven hakar på nya sätt att tänka. Om vi ska kunna skapa några nya berättelser, vilket alla kulturer bör kosta på sig, är vi helt beroende av aktörer som Moelven, som har investerat i utrustning, vet hur man använder  den och är villiga att göra något annat än vad man gjorde i går. 

KOMPLICERAD KONSTRUKTION. I Moelven Limtre AS välkomnar man sådana här uppdrag med öppna armar.
  – Vi blir otroligt glada när vi får chansen att jobba med sådana här speciella projekt, som gör att folk får upp ögonen för hur lämpligt limträ är, särskilt när det kommer till unik arkitektur, säger projektingenjör Rolf Evensen på Moelven Limtre AS.
  Han tror inte att arkitektur av den här typen hade varit möjlig utan limträ och dataunderstödd design. Det handlar nämligen om en komplicerad konstruktion med många vinklar och limträ som möts i samma knutpunkt.
  – Tack vare den utrustning vi har kan vi lösa uppgiften utan problem, men jag måste berömma entreprenören Stokk & Stein i Lom. De har gjort ett hästjobb och utfört hantverk av högsta klass, säger Evensen. 

Det är mindre krävande att sköta en sammanhängande byggnad, samtidigt som det är bekvämare för gästerna att slippa gå ut och korsa en öppen plats när de ska gå och lägga sig i den andra byggnaden.
Byggherre Råmund Mundhjeld

KORT SÄSONG. Snickaren Halvor Dalen på Stokk & Stein berättar att det här var ett udda projekt.
  – På arkitektritningen fanns bara koordinaterna på byggdelarna i konstruktionen. Jobbet kunde inte lösas med vattenpass och tumstock - vi har haft med en ingenjör som använde mätinstrument, berättar han.
  Bortsett från att det här inte är vardagsmat, var det främst vädret och den korta säsongen som skapade utmaningar i projektet.
  – Dessutom var byggplatsen mycket utsatt för väder och vind, och inte minst regn. Det påverkar även byggtiden eftersom man bara kan bygga på sommaren på 1 400 meters höjd, vilket begränsar byggperioden från juni till augusti, konstaterar Dalen, som i övrigt tycker att det var kul att få jobba med ett så speciellt projekt.
  – Alla parter har haft en bra kommunikation, och det är nog en av anledningarna till att allt har gått så bra. Jag tycker att slutresultatet blev fint. 

VÄCKER INTRESSE. Byggherren är Råmund Mundhjeld, värd på Sognefjellshytta, som har drivit stugan i femton år.
  – Jag har hela tiden tänkt att byggnaderna ska byggas ihop. Det blev en lång process, säger Mundhjeld och berättar att drift och komfort är viktiga orsaker till att han ville ha en sammanhängande byggnadskropp. Det är mindre krävande att sköta en sammanhängande byggnad, samtidigt som det är bekvämare för gästerna att slippa gå ut och korsa en öppen plats när de ska gå och lägga sig i den andra byggnaden. Dessutom upplever han att de allmänna kraven på standard ökar och därmed kände han ett behov av att göra stugan mer attraktiv.
  – Framför allt har det varit viktigt att lyfta anläggningen rent arkitektoniskt. Det vi nu har åstadkommit kommer verkligen att gagna Sognefjellshytta i framtiden, poängterar han.
  Han tog tidigt kontakt med Nasjonal Turistveg för att få svart på vitt att de ville införliva Sognefjellshytta i sitt projekt, och sedan gick han raka vägen till arkitekt Jan Olav Jensen. Nu, sommaren 2015, är utbyggnaden äntligen klar.
  Stället har fått ett rejält lyft och uppmärksammats både i Norge och internationellt.
  – Jag är supernöjd med resultatet och övertygad om att stugan kommer att få ännu fler gäster nu! 

Sognefjellshytta

▸ Sognefjellshytta är en övernattningsplats som ligger mitt emellan öst och väst på Nordeuropas högsta fjällövergång. 

Turiststugan hade två huvudbyggnader som skulle bindas ihop genom en ny storstuga.

Byggherre: Sognefjellshytta, med stöd från Nasjonal Turistveg.

Arkitekt: Jan Olav Jensen, Jensen og Skodvin Arkitekter

Entreprenör: Stokk & Stein, Lom

Leverans: En unik konstruktion i limträ, levererad som pre cut från Moelven Limtre AS.

Färdig: Juni 2015