[Missing text /a11n/skiptocontent for sv]


Ett nordiskt trägolv med själ

Det första man lägger märke till när man kommer in i huset är det vackra golvet av massivt trä som har lagts på ett mycket speciellt sätt.

Om inte stugan hade legat på en grön naturtomt bland många andra sommarstugor, hade man förmodligen inte trott att det var en sommar­stuga. Vid en hastig anblick ser huset snarare ut som en stor praktvilla. Den har en stilenlig svart fasad och äkta spröjsfönster. Inomhus har man fulländat stilen med stuckatur längs taklisterna, spegeldörrar, fotlister och ett ovanligt snyggt golv som har lagts med längsgående brädor utmed väg­gen och tvärgående brädor i mitten av rummet.

FICK FÖNSTREN. Så här ser alltså familjen Nielsens sommarstuga ut efter att äntligen ha färdigställts förra året. Hela historien började med ett telefonsamtal som Poul Erik Nielsen fick för många år sedan. Det var kusinen i Skagen som berättade att han hade några gamla vitmålade spröjsfönster som han trodde att Poul Erik skulle vilja ha.
  – Jag jobbar ju med trä, och därför tror många att jag säkert älskar att få gamla trägrejor. Men nu var det ju min kusin, så jag cyklade självklart till Skagen för att ta mig en titt på de kasserade fönstren, berättar Poul Erik Nielsen.
  Svaret blev först nej tack. Men så ställdes det fram goda drycker på bordet, och svaret förvandla­des till ja tack. Och så lastades de gamla fönstren på en pall som Poul Erik ställde i sin loge, med en övertygelse om att de nog skulle hamna på tippen en dag.

Nu tycker vi att vi har fått ett nytt och spännande golv som binder ihop rummen på ett fint sätt.
Stugägare Poul Erik Nielsen

DEN NORDISKA SJÄLEN. Men sju–åtta år senare skulle familjen flytta. När Vera såg fönstren på logen frågade hon sin man vad han egentligen hade tänkt göra med dem. Och då kom – till både hans egen och Veras förvåning – svaret: «Jag ska bygga en sommarstuga med dem.»
  Vera Nielsen gapskrattade. Hon hade aldrig hört talas om någon som byggde upp ett hus runt några fönster. Och det hade inte Poul Erik heller gjort. Men så blev det. Plötsligt hade han även kommit att tänka på att de hade en sommarstugetomt söder om Sæby, där man skulle kunna bygga ett hus.
  Efter det förvandlades projektet till en sport. Nu blev det ett mål i sig att hitta andra gamla material som skulle kunna återanvändas i husbygget. Huset skulle ju ha själ. Och med tiden började drömmar­na att ta form i samarbete med en arkitekt.
  Den ursprungliga tanken var att bygga ett genomgående nordiskt trähus med rötter i såväl dansk som svensk, norsk och färöisk byggstil.
  –Varför? För att jag har varit på alla dessa platser och jag tycker om dem, förklarar Poul Erik Nielsen och berättar att man har tillämpat den färöiska sedvänjan att måla runt ytterdörrarna i hela huset.

TRADITIONELL STIL. Med utgångspunkt från de gamla teakfönstren valde paret en traditionell inredning i sommarstugan. Jakten på gamla saker som skulle kunna användas i huset förde dem bland annat till gamla herrgårdar för att hitta ett par höga, smala vitrindörrar till vardagsrummet. Men det lyckades inte, och dörrarna som finns i huset idag kommer från Egypten. De gamla spegeldörrarna hämtade byggherren från ett av sina renoveringsprojekt i Sæby. De är från 1890. Och entrédörren kommer från det gamla apoteket i Sæby, som byggherren restaurerade på 1980­-talet. Så den är från 1856.
  – Ingenting går upp mot gammalt trä. Trots att fönstren av teak är 60 år gamla, kan de hålla i många generationer till. Och samma sak gäller för dörrarna, säger trämannen. Han berättar att processen med att bygga huset kan jämföras med konstnärens process när han påbörjar en ny tavla. Han målar lite, lägger undan tavlan en stund, tar fram den igen, målar lite till ... och så vidare under lång tid. Det är samma sak med sommarstugan. Därför blir man inte överraskad när Poul Erik Nielsen berättar att det har tagit fem år att bygga det nya, stora huset.

Ingenting går upp mot gammalt trä. Trots att fönstren av teak är 60 år gamla, kan de hålla i många generationer till. Och samma sak gäller dörrarna.
Poul Erik Nielsen

GOLV MED KVALITET. När det var dags att lägga golv tvekade inte byggherren. Det skulle vara trägolv från Moelven. Moelven är huvudleverantör till hans eget företag, DTE Stampen, och därmed kände han till produkterna och var säker på att få den kvalitet han var ute efter.
  Golvet skulle vara av massivt trä. I synnerhet för att det kan ligga på plats i många år – men även för att det låter bättre när man går på ett trägolv än på ett laminatgolv, säger Poul Erik Nielsen och tillägger att han även tycker mycket bättre om den historia som finns i de massiva brädorna.
  Hans val av trä till golvet föll därmed på massiva brädor av gran – 18 cm breda och 32 mm tjocka. Denna tjocklek är typisk för skandinaviska hus, i vilka golven ska kunna tåla det bistra klimatet i många år. Tjockleken gör också brädorna mycket formstabila och därför lämpade den sig extra väl för hur golvet skulle läggas i den nordjylländska sommarstugan: det skulle ramas in av längs­gående brädor hela vägen runt och vinkelskäras.
Valet av denna stil gjordes efter det att Poul Erik Nielsen hade plöjt igenom åtskilliga böcker om nordiska byggtraditioner.
  – Jag upptäckte att det förr i tiden var tradition att lägga marmor eller annan sten längs väggarna mot utsidan i lite finare hus. Det gjorde man för att trägolven inte skulle ruttna. Men jag tyckte även att det såg mycket dekorativt ut, eftersom det bildas en snygg kant runt golvet och fullbordar rummet. Därför valde vi att göra likadant. Och nu tycker vi att vi har fått ett nytt och spännande golv som binder ihop rummen på ett fint sätt, säger byggherren.

OCH PRISET? – Det spelar ingen roll vad det kostar när man bygger sitt drömhus. Man bygger ju inte drömhuset för att sälja det. Det har i alla fall inte vi gjort, säger Poul Erik Nielsen och är övertygad om att huset kommer att hålla i många familjegenerationer framöver efter honom själv och hans hustru. Kvaliteten på träet är det i alla fall inte fel på, som han säger.

Fakta: Sommarstuga vid Sæby

Vem: Poul Erik Nielsen och hustrun Vera. Han är VD för DTE Stampen, som är Dansk Træemballages avdelning i Dronninglund i Nordjylland. DTE är Danmarks största och ledande tillverkare och återförsäljare av transportemballage tillverkat av trä. Huvudleverantör är Moelven.

Vad: 180 kvm stor sommarstuga på en 5000 kvm stor naturtomt söder om Sæby, med golv av massivt granträ från Moelven. Huset är delvis byggt av återvinningsmaterial och bygget har tagit fem år.

Sommarstugan får nya linjer
Foto: Jan Lillehamre
Förr var den liten. Ofta var den faluröd med vita knutar och lutande tak. Numera är den gärna lite mer fyrkantig. Inte sällan är den svart istället för röd. Och taket är platt, ibland med en takterrass. Det handlar om den svenska sommarstugan.
Vårt andra hem
– Vi är väldigt nöjda med den nya stugan, men allra mest nöjda är vi med själva platsen, säger Gullik Jensen och Anne Brit Lystrup. – Här trivs vi oavsett väder. Foto: Jan Lillehamre
I sommarstugan vill vi leva på ett annat sätt än hemma, men helst lika bekvämt. Så när Gullik Jensen och Anne Brit Lystrup gav upp renoveringen av den gamla sommarstugan och byggde nytt, visste de exakt vad de ville ha.
Huset på berget
Foto: Ivan Brodey
Fritidshuset ligger högt och ser nästan ut att sväva ovanför berget. Det är omgivet av låga tallar som formats av sydvästliga vindar och bildar ett mjukt, jämnt tak över udden.