[Missing text /a11n/skiptocontent for sv]


Ett levande hus

Hos vindkraftsgiganten Vestas har man på ett föredömligt sätt flätat in sin egen hållbara affärsidé i formgivning, estetik och inredning i företagets nya högkvarter utanför Århus.

NORRA EUROPAS GRÖNASTE BYGNING. – Den titeln kan nu danska Vestas skryta med tack vare byggandet av det nya högkvarteret som invigdes i november förra året. Vid byggandet har man tagit så stor hänsyn till energiförbrukningen att huset har fått en av världens finaste gröna stämplar – ett LEEDcertifikat på Platinanivå.
  När man betraktar byggnaden kan det vara svårt att att genast se den miljövänliga utformningen. Först möts man av en mörk fasad av olika naturstenar som bildar en elegant kontrast till ett högt, glastäckt atrium. Men om man kikar närmare kan man på taket se både gräs och solpaneler, och under marken finns Danmarks största jordvärmeanläggning. Sammantaget gör detta Vestas självförsörjande med energi, och följaktligen förbrukar byggnaden omkring 50 procent mindre energi än en genomsnittlig kontorsbyggnad.
  – Eftersom vi själva är ett grönt företag är vi omåttligt stolta över att vårt nya högkvarter är så miljövänligt, säger kasper Ibsen Beck, Vestas presschef.
  Och om någon tycker att det fattas ett vindkraftverk på tomten kan han berätta att det uteslutande beror på ett förbud i stadsplaneringen för området.

För att skapa en ljus atmosfär
inomhus valde vi att klä väggarna
med träpaneler i vitpigmenterad ask.
Kasper Ibsen Beck, Presschef på Vestas

STORA UTMANINGAR. För arkitekterna var byggherrens krav på en miljövänlig byggnad en spännande utmaning på flera sätt, berättar projektets kreativa chef, arkitekt glenn Elmbæk från Arkitema: 
  –En utmaning bestod i att skapa en snygg, integrerad solavskärmning som levde upp till kraven på att hålla solstrålarna ute, att tåla blåst och att vara flyttbar, så att man kan utnyttja dagsljuset fullt ut när solen inte lyser. En annan utmaning bestod i att man av energimässiga orsaker behövde relativt mycket isolering och därför inte kunde ha så mycket glasytor – samtidigt som man gärna ville ha in mycket dagsljus. Och en tredje stor utmaning var kravet från LEED-certifieringen om att materialen skulle hämtas maximalt 800 kilometer från byggplatsen.
  Dessa förhållanden fick arkitekten att föreslå Vestas ett hus i skandinavisk stil: mörkt och elegant utvändigt och mycket ljust invändigt. Och så blev det.
 – För att skapa en ljus atmosfär inomhus valde vi att klä väggarna med träpaneler i vitpigmenterad ask.  Det mjukar upp intrycket av byggnaden och gör det behagligt att gå runt inomhus. Dessutom har det också syftet att täcka de ljuddämpande materialen, som normalt sett inte är särskilt estetiska. För att åstadkomma den goda akustiken skar vi små runda hål i träet – i ett slumpmässigt mönster som skapar ett levande uttryck, berättar glenn Elmbæk. Han säger att Moelven valdes som träleverantör av flera anledningar.
 – Förutom att Moelven hade plywoodplattor som var helt rätt, snygga och massiva, så var det också otroligt smidigt att samarbeta med Moelven under hela projekteringsfasen.

Den gröna profilen är mycket
påtaglig eftersom det är så mycket
trä som gör byggnaden otroligt
behaglig att befinna sig i
– och ytterst levande.
Kasper Ibsen Beck, Presschef på Vestas

FLEXIBLA KONTOR. Vestas är en gigantisk, internationell organisation i ständig utveckling, och därför bestod arkitekternas uppdrag även av att skapa en flexibel kontorsmiljö. Därför har kontorsindelningarna i det nya högkvarteret inretts med väggar som kan sättas upp efter behov med tre meters mellanrum. På det viset kan man enkelt skapa kontor för allt mellan en och tjugo personer. Ett annat krav var många mötesrum; och det blev över 100 stycken. Många av mötesrummen är utrustade med den allra senaste tekniken, så att man kan hålla möten med människor över hela världen som alla sitter runt samma bord. Detta ingår i den hållbara strategin eftersom verksamheten både sparar mycket dyrbar tid och dyra flygresor.

ETT LEVANDE HUS. Det var en stor dag för de anställda i Vestas när de fick flytta in i det nya högkvarteret. En av anledningarna var det faktum att de förut hade suttit utspridda på många olika adresser. Men entusiasmen berodde på mer än det, berättar kasper Ibsen Beck:
  – Det är en mycket organisk byggnad att vistas och arbeta i. Den gröna profilen är mycket påtaglig eftersom det är så mycket trä som gör byggnaden otroligt behaglig att befinna sig i – och ytterst levande. Samtidigt känns byggnaden ljus och öppen, och den påminner lite om en labyrint där man kan gå på upptäcktsfärd eftersom atriumgården skär in i byggnaden kors och tvärs. Så både grundplanen och inredningen är betydelsefull för oss som jobbar här, och den understödjer vårt sätt att samarbeta inom Vestas på ett bra sätt.

Fakta: Vestas Högkvarter

Vestas nya högkvarter ligger i Skejby utanför Århus och är 22 500 m².

Det har ritats av Arkitema, och Pihl är huvudentreprenör.

Byggnaden har minskat CO²-förbrukningen med 90 procent.

LEED Platina har bara tilldelats 150 byggnader runt om i världen.

Invändigt är huset klätt med askplywood från Moelven som lackats med vitpigmenterad lack och försetts med ett karaktäristiskt mönster av slumpmässiga hål. Baksidan är klädd med ett ljuddämpande tyg i svart eller vitt.

Länge leve Agder Energi
Agder Energi är mycket nöjda med resultatet. Kraftbolaget fick den \nexklusiva produkt de ville ha – en fasad som klarar sig utan behandling.\nFoto: Michael Ritschel/Link Arkitektur AS
Agder Energi har valt värmebehandlad ask till sin nya byggnad i Kristiansand. Fasader som inte behöver behandlas.
En byggnad för alla
I Handikapporganisationernas hus i Danmark kan alla ta sig fram och hitta rätt. Processen med att utveckla världens mest tillgängliga byggnad fick arkitekter och leverantörer att se på omvärlden på ett nytt sätt.
Lagenligt låg energiförbruKning
Familjen Geertsen har byggt sig ett modernt, miljövänligt hus med planlösningar som är speciellt utformade för en barnfamilj. Det här är hardangers första villa med energimärkning a, designad av arkitekter från Pir2 og arkitekturverkstedet. Foto: Jan M. Lillebø/Bergens Tidende
Större noggrannhet på byggplatsen, innovation inom byggvaruindustrin och kompakta, funkispräglade hus med bra inomhusklimat. Myndigheternas nya energikrav påverkar hur vi bygger och bor på många sätt.
Så här bygger vi svanmärkt
– Vi arbetar med flera projekt och snart kommer den första svanmärkta \nflerfamiljsbostaden att byggas i Sverige, säger Anna Dolk på Skanska.\nFoto: Istock og PR
Svanens miljömärkning handlar om att använda rätt och miljövänligt material när man bygger.