[Missing text /a11n/skiptocontent for sv]


EN LUGN STUND

Skogsbastun Tomtebo på halvön Norrlandet bjuder in till en naturupplevelse, vare sig du är inne eller ute.

INNE PÅ LAND, halvt dold av slanka furustammar ligger en långsträckt, smal paviljong med många funktioner och användningsområden. Den särpräglade skogsbastun har ritats av Meter Arkitektur AB i samarbete med beställaren Seitola-Gunnarson, och utsågs till vinnare av Träpriset 2012. 
  I den enhälliga juryns motivering hette det bland annat: «Sett från strandkanten samspelar skogens stammar med de tätt placerade pelarna längs paviljongen och gör mötet mellan det rustika och det mycket sofistikerade påfallande. Massiva ohyvlade block av tjärfärgat trä i kraftfulla dimensioner kontrasterar mot hyvlade, ljusa träbjälkar, paneler och ribbor. När man följer axeln som går genom hela -paviljongen skiftar upplevelsen mellan slutet och öppet, rustikt och sofistikerat, mörk mystik och ljus. Tomtebo är en träbyggnad som präglas av skaparlust och omsorg – resultatet av samspelet mellan en ambitiös kund, en uppfinningsrik arkitekt och en skicklig snickare.»
  Paviljongen har hämtat inspiration från nordiska timmerhus och skogs-kojor samt från 1970-talets bastur. Men framför allt har man hämtat inspiration från omgivningarna och den 100-åriga miljön på -halvön. Byggnaden skapar ett arkitektoniskt gammaldags skogsbryn i vilket blocken i massivträ fungerar som scenografi under bastuupplevelsen, där du på en furuterrass rör dig fritt mellan inne och ute, mellan skog och hav. 
  Det är familjen Seitola-Gunnarson som har beställt projektet, som handlar om att utveckla och restaurera ett privatägt, historiskt minnesmärke från 1800-talet. Familjen har tidigare tagit emot Gävle kommuns restaureringspris för arbetet med huvudbyggnaden och ett badhus. 
  Halvön som Tomtebo ligger på har delvis varit en park tidigare. Nu ville de ha större utrymmen för bad, båtar, utrustning och gäster på en 600 kvadratmeter stor yta. Och Meter Arkitektur svarade med att utforska modern timmerteknik samtidigt som de satte sig in i vårt tusen-åriga, nordiska byggsätt. Utöver Träpriset nominerades paviljongen även till Kasper Salin-priset 2011. 

▸  www.meterarkitektur.se