Hopp til innholdet


Urban nærhet til naturen

Blant vakre teglsteinsbygninger sør i Stockholm har et nytt bolig­hus i fire etasjer vakt oppmerksomhet med sine vakre fasader i sedertre. Skagershuset både smelter inn i miljøet og tilfører noe nytt – og ble nylig kåret til Årets Stockholmsbygg.

Å FORTSETTE ET EKSISTERENDE område krever varsomhet. Det var en tanke bak arkitekturen og bygningenes plassering i forhold til hverandre den gang området ble bygd ut. Når vi 50 eller 60 år senere vil utnytte arealet mer effektivt, skjer det i en tid med et noe annet syn på byplanlegging, og med andre behov. I dag bruker vi andre teknikker og materialer når vi bygger. Samtidig ønsker vi ikke å endre områdets karakter dramatisk.
  Skagershuset er resultatet av slike overveielser. Det består av 33 leiligheter av ulik størrelse, fra to til fem rom, men i motsetning til den omkringliggende bebyggelsen er det modulbygd på fabrikk og utelukkende i tre.
  – Huset utgjør en klar kontrast mot bygningene rundt, men likevel har man følelsen av at det alltid har stått der. Selv om det skiller seg fra de vakre teglhusene som omgir det, smelter det godt inn i området, synes David Öberg, som er markedssjef i Moelven Byggmodul AB.
  – Det har vært veldig spennende å få være med på dette prosjektet. Det er første gangen vi har bygd en boligblokk med en herlig trefasade inne i selve Stockholm, sier han og understreker at det derfor kan ses på som et trendbrudd. 

SAMME FARGESKALA. Huset er tegnet av Björn Ahrenby hos OWC Arkitekter i Stockholm. Han er fornøyd med sluttresultatet.
  – Det er blitt slik vi håpet. I uttrykk skiller jo huset seg fra den øvrige bebyggelsen, men jeg synes det passer godt inn blant teglsteinsfasadene fra 1940-tallet. Det vakre sedertreet vi har brukt, er i samme fargeskala som teglsteinshusene rundt, sier han.
  Björn Ahrenby forteller at han og kollegene ikke hadde erfaring med Moelvens modulsystem fra før, og at de fabrikkbygde modulene stiller andre krav til arkitektrollen enn plassbygde hus.
  – Men når vi setter oss inn i det og forstår systemet, ser man både muligheter og begrensninger. Rommene får automatisk en maksimalstørrelse. Avhengig av hvordan systemet utnyttes, kan det bli en del dødplass. Gangen kan for eksempel føles unødig stor i noen tilfeller, forklarer Björn Ahrenby.
  Han ser på det som en spennende utfordring å utnytte mulighetene i modulsystemet og bruke det til å skape attraktive boliger.

Det er blitt slik vi håpet. I uttrykk skiller
jo huset seg fra den øvrige bebyggelsen,
men jeg synes det passer godt inn
blant teglsteinsfasadene fra 1940-tallet.
Arkitekt Björn Ahrenby

KORT BYGGETID. Da beboerne flyttet inn i den første leiligheten i midten av desember, var det et mangeårig prosjekt som ble fullført for byggherren, Åke Sundvall Projekt AB. De tok først kontakt med Moelven Byggmodul tre år tidligere. Byggingen av de første modulene ble påbegynt ved fabrikken i Sandsjöfors i februar 2013. Allerede i løpet av sommeren ble de første leveranser levert og monteringen påbegynt på stedet i Årsta. Prosjektet fulgte oppsatte tidsplaner, og etter fem måneder stod bygningen ferdig.
 Huset er bygd i fire etasjer samt sokkeletasje. På gateplan er det garasjeplass og boder til samtlige leiligheter samt øvrige fellesrom, for eksempel sykkelbod og rom for kildesortering.
  – Skagershuset er et spennende prosjekt på flere måter. Både fordi det er et fabrikkbygd hus i tre, og fordi det er uvanlig med boligblokker i tre med så sentral beliggenhet. Dessuten ble det stilt strenge miljøkrav og krav til støybegrensning, forteller Björn Ahrenby.

VEDLIKEHOLDSFRITT. At bygningen ble produsert på fabrikk, har bidratt til å holde de totale byggekostnadene på et håndterlig nivå. Det har vært mulig trass i at hele fasaden, i motsetning til resten av huset, ble bygd på stedet.
  – Vi har valgt canadisk sedertre som er brannsikret, men ubehandlet. Det er både vakkert og vedlikeholdsfritt, og den røde nyansen det nå har, vil gradvis endre seg og bli grå, forklarer Ahrenby.
  – Vi har jobbet med tre ulike profiler fra Moelvens standardsortiment og gjort fasaden ekstra levende ved å la dem bytte retning fra én etasje til neste, sier han.
  Det krevde stor nøyaktighet ved montering av fasaden. Derfor er hvert enkelt bord tegnet inn i planen, helt ned på millimeternivå.
  – For montørene var det litt forvirrende i begynnelsen, men det ferdige resultatet ble veldig bra, synes Björn Ahrenby.

MINIMALISTISK INNTRYKK.Skalamessig passer huset inn i omgivelsene med en bygningshøyde på fire etasjer og en tilbaketrukket toppetasje. Mot gaten brytes den langstrakte fasaden av tre vertikale fordypninger som markerer inngangene og slipper inn lys i de tilgrensende kjøkkenene. På fasaden mot bakgården fungerer disse fordypningene som tilbaketrukne balkonger som er forskjøvet sidelengs, og som gir bygningen et visst småskala-preg. De lyse balkongene fører inn til romslige stuer og danner en forbindelse til naturen omkring.
  Skagershusets fasade gir et minimalistisk inntrykk, blant annet ved at samtlige vinduer, bortsett fra vinduspartiene ved balkongene, er nøyaktig like store. Vegger og tak rundt balkongene er kledd med høytrykkslaminat i hvitt, og det skaper en liten brytning mot sedertrefasaden. Leilighetene i toppetasjen er tilbaketrukne og har terrasser som er dobbelt så store som balkongene til leilighetene lenger ned.
  – Sedertreet brukes ikke bare på fasaden, men fortsetter også inn i de tre inngangene. Det gir et varmt og innbydende inntrykk, sier David Öberg og forteller at bygningen har vakt stor interesse.
  – Vi har tatt imot representanter fra flere kommuner i Stockholm-regionen som har vært interessert i Skagershuset. Det er en vakker bygning som er oppført på en miljøvennlig måte med miljøvennlige materialer, og at den er fabrikkbygd, gjør at prisen er svært konkurransedyktig. Dette, sammen med at det er bygd et trehus i Stockholm, gjør at prosjektet sannsynligvis vil skape ringvirkninger, avslutter han.