Hopp til innholdet


Speilhuset

I Københavns største park er det en lekeplass med et beskjedent trehus som har tiltrukket seg ikke bare barnas, men hele verdens interesse.

BARNAS ANSIKTER STRÅLER som var de i speilhuset i Tivoli. De morer seg høylydt med å se seg selv i merkelige former. Og for arkitekten selv er det en stor fornøyelse å se på de glade barna når huset om morgenen forvandler seg fra et lukket, svart treskall til et kjempestort lekehus med speil i sider og gavler.
  – Det er herlig å se barnas reaksjon når husets dører åpnes og speilene åpenbarer seg på innsiden av dem, sier Robert Paulsen fra MLRP Architects.
  Som ledd i København kommunes fireårige plan for fornyelse av Fælledparken – Københavns største park – fikk firmaet hans i fjor i oppgave å renovere flere av husene i parken. Deriblant det gamle forsamlingshuset på Tårnlegepladsen, en bygning som var temmelig slitt og trist. Å dømme etter den enorme internasjonale interessen for det ferdige resultatet er oppgaven løst på både blendende og utradisjonelt vis. Prosjektet er presentert i 21 magasiner, sju aviser og fire bokutgivelser verden over samt 400 forskjellige designblogger og hjemmesider.

Hvis man vrir på hodet, ser man ut som en klovn. Det er merkelig.

LEK MED PERSPEKTIVER. Den overveldende interessen kom litt overraskende på arkitekten.
  – Man vet jo ikke alltid når man tegner noe som til de grader treffer noe i tiden, slik Mirror House har gjort. Vi har aldri før opplevd å få så mye oppmerksomhet for et prosjekt. Jeg tror det skyldes blandingen av det monolittiske, trekledde volumet, som er arketypen på et hus, og de speildekte gavlene og dørene, som er ultramoderne og får huset til å forsvinne ut i naturen. Overgangen mellom hus og omgivelser er et evig relevant tema for arkitekter, sier Robert Paulsen.
  Han forteller at kommunens ønske var et trekledd hus i svart etter dansk tradisjon. Og fordi huset ligger på en lekeplass, fikk arkitektene ideen om å gi det en klassisk ikonisk profil – «slik barn tegner hus» – samtidig som de ønsket å bruke ensartede materialer for å skape et homogent uttrykk.

Det er herlig å se barnas reaksjon når husets dører åpnes og speilene åpenbarer seg på innsiden av dem.
Arkitekt Robert Paulsen

VARSOM RENOVERING. Siden budsjettet for renoveringen av huset var begrenset til 1,7 millio ner kroner, valgte arkitektene å bevare det gamle huset. Det ble renovert innvendig med nytt kjøkken, toaletter og oppholdsrom. Utvendig fikk det blant annet ny takpapp og nye takrenner. Utenpå det hele er det satt opp et skall av tre bestående av Thermowood-planker som er lagt med en centimeters mellomrom, slik at vannet kan renne gjennom. Luftrommet mellom det gamle huset og skallet er utnyttet til å skjule ventilasjonsrør, avløpsrør m.m. Et treskall uten underlag som skal stå i en park i rått klima, stiller ganske strenge krav til kvaliteten på treverket, forteller arkitekten og forklarer hvorfor valget av leverandør falt på Moelven:
  – Fordi vi skulle bruke modifisert – varmebehandlet – tre som krever minimalt med vedlikehold og holder formen. Her var Moelvens trevirke helt klart det beste, sier Robert Paulsen.
  Det var også spesielle krav til kvaliteten på speilene. De består av svært tynne plater av rustfritt stål som kan poleres opp igjen og igjen. Og for å gi dem en ekstra lekedimensjon er de formet på forskjellige måter slik at de skaper morsomme effekter når man kikker i dem, og når de reflekterer omgivelsene.

HUSET SAMSPILLER. Alt i alt er bygningen med på å understreke lekeplassens funksjon som et sted hvor barn og barnslige sjeler kan leke med alternative oppfatninger av byen og samspille med hverandre og omgivelsene. Det er man overhodet ikke i tvil om når man besøker den. Heller ikke denne solskinnsdagen da vi troppet opp sammen med vår fotograf:
  – Det er kjempegøy, for man blir helt rar, sier en jente, og venninnen tilføyer:
  – Hvis man vrir på hodet, ser man ut som en klovn. Det er merkelig. Pedagogen er mer opptatt av gavlen, som hun synes får hele huset til å forsvinne:
  – Det er virkelig vakkert, for på den måten får man hus og natur til å henge sammen, sier hun, samtidig som hun holder øye med de andre barna, som er i gang med et hvinende maraton rundt huset.