Hopp til innholdet


Solid ansiktsløft

Takket være en kreativ arkitekt og en idérik familie ble en mørk og trist 1960-talls enebolig
forvandlet til et topp moderne og brukervennlig hus. Både utvendig og innvendig har det
fått sin egen, helt særpregede karakter. Huset ble nominert til IdéPrisen i 2013.

UNDER DEN IØYNEFALLENDE, koksgrå fasaden skjuler det seg et gult mursteinshus fra 1960-tallet.
  I 2014 er det ikke mye annet igjen av det opprinnelige huset enn nettopp de gule mursteinene, samt fundamentet og taksperrene.
  – Vi ønsket oss et annerledes hus med mye lys og luft. Vi hadde en idé om å skape store rom til å samle familien i, og å få hagen og skogen nærmere, forteller eieren.
  Huset ligger rett ved Dyrehaven nord for København, og familien kjøpte det i april 2012. Da bodde de på nabotomten. Men med to gutter i voksealderen endret familiens behov seg. De ville imidlertid gjerne bli værende i området, så da den gule murvillaen ved siden av ble til salgs, slo de til. 

«I det eksisterende huset vendte soverom og bad ut mot bakhagen og skogen, og stuen ut mot veien. Alt dette ble snudd 180 grader.»
Anette Meldgaard Andersen

NY PLANLØSNING. Allerede før kontrakten var underskrevet, tok familien kontakt med arkitekt Anette Meldgaard Andersen. Det tok ikke lang tid før hun kunne presentere en skisse til ny planløsning. Og etter litt frem og tilbake mellom arkitekten og familien, og med kommuneplanen i bakhodet, endte det ferdige prosjektet opp med mindre gjenbruk av det gamle huset enn familien hadde håpet på. Faktisk måtte stort sett alt innvendig rives for at familien skulle få huset de ønsket seg. I det eksisterende huset vendte soverom og bad ut mot bakhagen og skogen, og stuen ut mot veien. Alt dette ble snudd 180 grader.
  – Det har ikke vært noen vanskelige utfordringer – bare morsomme. Og vi har hatt en svært god dialog med familien, som hadde klare tanker om hva de ønsket, men samtidig en god forståelse av hva som var realistisk, sier arkitekten.
  Huset var opprinnelig åpent til mønet, men i tegneprosessen – da taksperrene skulle heves for å etterisolere takflaten – fikk hun ideen om at man samtidig kunne sette inn vinduer langs den ene siden av mønet for å slippe inn det klare, nordlige lyset. Sammen med tretaket er dette husets mest særpregede innslag. Skråtaket i det kjempestore allrommet med kjøkken og stue er dekket med trepanel. Det samme er taket i det andre store rommet, TV-stuen. 

VARMT UTTRYKK. Ideen til det særpregede tretaket fikk familien fra en artikkel i et boligmagasin. De syntes det gav et vakkert og varmt uttrykk. Og med arkitektens kreativitet og entreprenørens kjennskap til Moelven var valg av leverandør til takpanel nærliggende. Neste steg var å bestemme utformingen, og sammen med Moelven finne nettopp den fargetonen på skalaen av brunt og grått som ville slippe mest mulig lys inn i de store rommene og passe til de øvrige materialene – og de opprinnelige taksperrene. Og så falt valget på treet med den gråaktige overflaten.
  – Det var viktig at treverket verken var for mørkt eller for nytt, og det skulle også gjerne reflektere lyset. Jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier Anette Meldgaard Andersen.
  Og det samme er huseieren, selv om han var litt usikker i starten, da han så treet komme. Han var skeptisk både til mengden tre og til fargen.
  – Plankene så litt kjedelige ut, der de lå i store stabler. Men jeg må si at det ferdige resultatet er lekkert og gir huset et fantastisk særpreg, sier han.

«Det var viktig at treverket verken var
for mørkt eller for nytt, og det skulle også gjerne reflektere lyset».
Anette Meldgaard Andersen

ENERGIVENNLIG. Arkitekten forklarer at tretaket danner en sammenhengende flate gjennom huset i begge fløyer og får på den måten stue, kjøkken, spisestue og TV-stue til å henge elegant sammen. Samtidig gir ulike gulvbelegg i rommene en naturlig funksjonsinndeling. Bak treet skjuler det seg lydisolerende filt, noe som gir svært god akustikk i rommene, der det er høyt under taket – og massevis av luft og lys.
  – Vi er kjempefornøyde med huset. Det har blitt en fantastisk helhet. Det fungerer helt slik som vi hadde håpet på. Det er både barn og voksne enige om, forteller eieren.
  Og med de mange kvadratmeterne – i alt 248, inkludert en mindre forlengelse av huset – er han glad for at de også har fått et veldig energivennlig hus. Store solcellepaneler er bygd inn i taket på en slik måte at man ikke legger merke til dem hvis man ikke vet om dem. 

EN ANNERLEDES FASADE. Fasaden består av fibersementplater i grå innfarging. Platene er farget i et fast format og mønster, men er vinklet litt fra hverandre for å gi mer karakter.
  – Materialet er valgt fordi man – med både murstein og isolering under – trengte et lett materiale. Dessuten ønsket eierne av huset en vedlikeholdsfri fasade. Og det har de fått, forteller arkitekt Anette Meldgaard Andersen.
  Og hva er det nå som gjenstår? Ikke noe annet enn at familien gradvis må skifte ut alle møblene sine, slik at de passer til et topp moderne hus av høy kvalitet. Ja, og så trenger de litt mer busker og blomster i hagen. Ett år etter at familien tok i bruk huset, har de altså gått fra «need-to-have» til «nice-to-have», som eieren sier.