Hopp til innholdet


Lys, luft og åpenhet

Allerhuset på Hasle er landets best tilrettelagte bygg for medie­virksomhet. Her lager ansatte i ­Aller Media avis, magasiner­ og nettartikler i de lyse og åpne lokalene – og de stortrives!

ALLERHUSET ligger på den gamle tomta til Vin­monopolets tapperi- og distribusjonsanlegg på Hasle i Oslo, og sto ferdig i desember 2014. Aller Media flyttet inn i vår med sine virksomheter, som blant annet om­fatter Dagbladet og magasiner som Allers, KK, Henne og Se og Hør.

Moelven Modus har levert himlinger og innvendige glassvegger i bygget, i tett dialog med LOF Arkitekter, interiørarkitekt Anne Ruth Flåte, representanter fra Aller og byggherre Höegh Eiendom, samt entreprenør AF Bygg Oslo. 

Utgangspunktet for interiørarkitekt Anne Ruth Flåtes arbeid var å optimalisere de mulighetene som ligger i byggets arkitektur.

 – Jeg kom tidlig inn som rådgiver for Aller Media og var en aktiv deltaker i byggeprosjektet. Jeg fikk være med å påvirke strukturen i bygget, blant annet i utformingen av Storstua i førsteetasje, med terrasser, plassering av kantine, design av resepsjon og buet speilvegg. Storstua skal fylle mange funksjoner, både allmøter, arrangementer, kantine, og være en plass for uformelle møter og så videre, forteller hun.

WOW-EFFEKT. Fra utsiden framstår Allerhuset som stramt, nøkternt og behersket.

 – Men når man kommer inn skal man få en wow-­opplevelse! Sammen med Aller «røyket vi ut» noen verdier for prosjektet: Lyst, fargerikt, pulserende, personlig, åpent og med en ­tydelig identitet. Først måtte vi analysere be­hovene og planlegge de ulike sonene i bygget, som arbeidssoner, ­sosiale soner, gangsoner og så videre, sier Flåte. Hun ­mener at et vellykket resultat avhenger av gode grep og at ideer blir implementert fra første stund.

 – Aller ønsket lys, luft og åpenhet, og et flott bidrag her er Moelven Modus sine glassvegger med limte hjørner. Aller ønsket også at det skulle være kontakt mellom avdelinger, en bevissthet rundt fellesskapet, fleksible arbeidsplasser og store og små redaksjoner, sier hun.

Alle kontoretasjene er like og vender ut mot det sentrale atriet. Hver etasje har fått sin egen farge.

 – I utgangspunktet er alle overflater nøytrale – svarte, hvite, grå og relativt lyse. Innslagsfargene i hver etasje er kraftige, men i små porsjoner. Møblene har et moderne og tidløst uttrykk, og vi har forsøkt å begrense variasjonen­ slik at de kan brukes om hverandre. Møbelstoffene er ­nøytrale slik at det løse inventaret kan «vandre» rundt i huset uavhengig av etasjefargene.

Kunsten i bygget er selve "pynten på kaken". Anne Ruth Flåte

TETT SAMARBEID. Allerhuset vekker begeistring blant både eiere og brukere. Også Anne Ruth Flåte er tilfreds med resultatet.

 – Jeg er veldig fornøyd! Suksessen er et resultat av en tillits­full prosess med Aller som bød på begeistring, entusiasme, motstand og etterrettelighet. Hele prosjektgruppen har hatt eierskap til prosessen og har vært engasjert fra start til slutt, sier hun.

Alle de innvendige glassveggene i møterom, stillerom og kontorer er levert av Moelven Modus. Disse romtypene finnes i flere ulike størrelser i alle etasjene, samt i en egen møteromsetasje i toppen av bygget. I den ene fløyen omkranser møterommene et åpent og stilfullt fellesareale med både sittegrupper, bokhyller, peis – og masse dagslys.

 – Byggherre har foretatt veldig bevisste valg hele veien, og alle som har vært involvert i bygget har fått være svært delaktige i prosessen. Anders Rindebakken, Moelven Modus

 – Vår rolle har vært å foreslå og tilpasse våre produkter etter arkitekt, Aller og byggherres ønsker. Resultatet har blitt veldig fint, og huset ligger i et spennende område med stor utvikling, legger han til.

Moelven Modus’ entreprise gikk gjennom AF Bygg Oslo, som har stått for byggingen.

 – De har også bygd en del av de plassbygde skilleveggene, mens vi har levert alle glassveggene og himlingene, sier han.

Ellen Arnstad, forlagsredaktør i Aller Media, forteller at bygget representerer en ny tidsregning for Aller.

 – Vi elsker mediehuset vårt på Hasle! Det innbyr til samhandling og samarbeid. Uformelle møter skjer mellom medarbeiderne i de buede gangene. Kunstverket i atriet diskuteres daglig, og alle har forskjellige tolkninger av de ulike figurene. Selv om det er åpne landskap, så er det veldig bra støydemping. Og kantinen roses av alle. I huset på Hasle skal det skapes mye nytt og spennende, sier hun.

BLIR I GODT HUMØR. Dagbladets sjefredaktør, John Arne Markussen, er også strålende fornøyd med redaksjonens nye arbeidssted.

– Huset er fantastisk! Dette er landets best tilrettelagte bygg for moderne medievirksomhet, og for oss som en multimedial bedrift er det flott å få jobbe her. Det skjer noe med folk når de kommer inn i så flotte lokaler. Alle er opptatt av å holde det rent og ryddig rundt seg, fordi huset inviterer til å tas vare på, sier han.

Myten om rotete journalistpulter som flyter av papirer og halvfulle kaffekopper er dermed behørig avlivet på Hasle.

 – Jeg synes også det er gjort en veldig god jobb med interiøret, bygget har en fin estetikk og samspillet mellom selve bygningen og kunst- og kulturelementene fungerer perfekt. Dagbladet er jo en institusjon som snart fyller 150 år, og vi føler at vi har fått med oss historien vår hit, sier Markussen, som ikke har hørt et eneste negativt ord om det nye Allerhuset fra sine medarbeidere.

 – I tillegg skjer det noe spennede når man flytter. Det gjør noe med kulturen – man får nye ritualer og impulser, og i det nye Allehuset påvirkes vi på en positiv måte. Alle som har lyst til å se et bygg hvor det er fint å drive medievirksomhet burde ta seg en tur hit! sier Markussen.