Hopp til innholdet


Historiske dokumenter i moderne lokaler

Nøyaktig 100 år etter at Landsarkivet i Göteborg åpnet i 1911, flyttet institusjonen til nye moderne lokaler – plassert på samme tomt!

LANDSARKIVETS PERSONALE har flyttet inn i lekre lokaler, med attraktive kontorlokaler, tiltalende møterom og hensiktsmessige forsknings- og forelesningssaler. Det er gjennomgående valgt synlige naturmaterialer: murstein, glass, trebjelker, prefabrikkert betong – og Studiopanel - en interiørkledningsplate som i dette tilfellet består av umalt furufinér levert av Moelven Wood AB.
  – Vi ville tilføre en opplevelse av varme i det organiske materialet, understreker Ulla Antonsson hos White arkitekter, som er ansvarlig for byggets form og uttrykk.
  – Studiopanelet har et vakkert og karakteristisk, litt flammende mønster som er tiltalende. Det er brannimpregnert uten at det går ut over særpreget, og det gjør at vi kan bruke det på store flater i offentlige bygg. I forelesningssalen er det perforert og tilpasset for å skape riktig akustikk, sier hun.
  Samme materiale er brukt i vinduskarmer og bokhyller som utgjør en naturlig del av innredningen.

På noen vegger er det limt fast og andre steder skrudd fast på 21 mm lekter. Panelet har vært lett å jobbe med, og vi har ikke hatt noen problemer.
Plassjef hos Wäst-Bygg, Åke Johannesson

RUSTIKT UTTRYKK. Monteringen av panelet er gjort på forskjellige måter avhengig av hva slags lokale det er plassert i, forteller Åke Johannesson, som er plassjef hos entreprenøren Wäst-Bygg.
– På noen vegger er det limt fast og andre steder skrudd fast på 21 mm lekter. Panelet har vært lett å jobbe med, og vi har ikke hatt noen problemer, sier han.
  Synlige betong- og treflater, synlig murstein og synlig Kerto som støtter opp glassfasaden, gir bygningen et rustikt uttrykk. Landsarkivar Ulf Andersson synes det ble flott.
  – Men det er selvfølgelig delte meninger. Vi ser at mange yngre tente på dette med én gang. For min del hensatte materialvalget  meg først til barndommen. Jeg fornemmer at noen av 40-tallsgenerasjonene også var litt skeptiske i starten. Men i dag tror jeg de aller fleste er fornøyd, sier Ulf Andersson.

Studiopanelet har et vakkert og karakteristisk, litt flammende mønster som er tiltalende.
Arkitekt Ulla Antonsson

SPESIALUTFORMET ETTER ARKITEKTENS ØNSKE. Landsarkivet i Göteborg forvalter over 90 000 hyllemeter med dokumenter som viser regionens utvikling, og som er tilgjengelige for forskere på alle nivåer. De besøker arkivet og bruker forskningssalen i jakt på historiske opplysninger. Med 10 000 besøkende i året kan det tidvis være mange personer i sving der. Derfor er det viktig at akustikken fungerer slik at man mest mulig unngår lyd som forplanter seg eller forsterkes i lokalet.
  – Vi har utviklet Studiopanelet i samarbeid med Moelven Danmark A/S. Der har det vært brukt i mange prosjekter, og interessen er stigende, sier Peter Johnson, produktsjef i Moelven Wood AB.
  – Umalt furu til veggkledning er en trend som har kommet tilbake. Nettopp Studiopanelet i dette prosjektet er også spesielt på den måten at vi brukte finér med tverrgående fiberretning, og det er veldig flott. Det er spesielt interessant fordi det egner seg godt i lokaler der riktig akustikk er et viktig moment.
  Moelvens Studiopanel er et prosjektprodukt som blir utformet etter arkitektenes ønsker for konkrete prosjekter, og det finnes derfor ikke som lagervare.
  – Studio er et konsept for interiørkledningsløsninger. Foruten furu kan panelflaten bestå av for eksempel ask eller eik – vi tilpasser oss kundens behov, forteller Peter Johnson.

Fakta: Landsarkivet i Göteborg

Landsarkivet forvalter over 4 400 kvm

Har i tillegg to depoter med arkivmateriell

Landsarkivet er en del av Riksarkivet

Landsarkivet i Göteborg har 45 ansatte

10 000 besøkende i året

20 000 forskningshenvendelser per brev/e-post

90 000 hyllemeter med arkivmateriell

Et bygg for alle
Allerede i resepsjonen ser man at det er et logisk og intuitivt bygg. Foto: Martin Schubert
I Handicaporganisationernes Hus i Danmark kan alle finne frem og alle finne seg til rette. Prosessen med å utvikle verdens mest tilgjengelige bygg fikk arkitekter og leverandører til å se verden på en ny måte.
Et levende hus
Fra utsiden kan man vanskelig vite at Vestas nye bygg er sjeldent bærekraftig.\nFoto: Vestas Wind System AS
Hos vindmøllegiganten Vestas har man på forbilledlig vis flettet sin egen bærekraftige forretningsidé inn i formgivning, estetikk og innredning i virksomhetens nye hovedkvarter utenfor Århus.