Hopp til innholdet


Et levende hus

Hos vindmøllegiganten Vestas har man på forbilledlig vis flettet sin egen bærekraftige forretningsidé inn i formgivning, estetikk og innredning i virksomhetens nye hovedkvarter utenfor Århus.

NORD-EUROPAS GRØNNESTE BYGNING. – Den tittelen er det nå danske Vestas som har rett til å skryte av, med oppføringen av det nye hovedkvarteret som ble tatt i bruk i november i fjor. Det er bygd med så stor omtanke for energiforbruk at huset har fått et av verdens fineste grønne stempler – et LEED-sertifikat i kategorien Platin.
  Når man betrakter bygget, er den bærekraftige utformingen vanskelig å få øye på rent umiddelbart. Først og fremst blir man møtt av en mørk fasade av vekslende naturstein som danner en flott kontrast til et høyt, glassdekket atrium. Men ser man nærmere etter, kan man på taket se både gress og et solvarmeanlegg, og under bakkeplan ligger Danmarks største jordvarmeanlegg. Til sammen gjør dette Vestas selvforsynt med energi, og følgelig bruker bygningen rundt 50 prosent mindre energi enn et gjennomsnittlig kontorbygg.
  – Ettersom vi selv er en grønn virksomhet, er vi enormt stolte av at det nye hovedkvarteret vårt er så bærekraftig, sier Kasper Ibsen Beck, pressesjef i Vestas.
 Og hvis noen skulle føle at det mangler en vindmølle på eiendommen, kan han informere om at det utelukkende skyldes et forbud i reguleringsplanen for området.

For å skape den lyse stemningen innendørs valgte vi å kle veggene med trepaneler av hvitpigmentert ask.
Pressesjef i Vestas, Kasper Ibsen Beck 

STORE UTFORDRINGER. For arkitektene var byggherrens krav om en bærekraftig bygning en spennende utfordring på flere måter, forteller kreativ leder i prosjektet, arkitekt Glenn Elmbæk fra Arkitema:
  –Én utfordring var å lage en flott, integrert solavskjerming som levde opp til kravene om både å holde solstrålene ute, å kunne tåle vind og være flyttbar, slik at man får utnyttet dagslyset fullt ut når solen ikke skinner. En annen utfordring var at det av energimessige årsaker var behov for relativt mye isolasjon, og det gjorde at vi ikke kunne ha så mye glassarealer – samtidig som man gjerne ville ha inn mye dagslys. Og en tredje stor utfordring lå i kravet fra LEED-sertifiseringen om at materialene skulle hentes maksimalt 800 kilometer fra byggeplassen.
  Disse forholdene gjorde at arkitekten for Vestas foreslo et hus i skandinavisk stil: mørkt og elegant utvendig og svært lyst innvendig. Og slik ble det.
  – For å skape den lyse stemningen innendørs valgte vi å kle veggene med trepaneler av hvitpigmentert ask. Det myker opp opplevelsen av bygningen og gjør det behagelig å ferdes innendørs. Og så tjener det også det formål å dekke de lyddempende materialene, som normalt ikke er særlig estetiske. For å oppnå den gode akustikken skar vi små, runde hull i treverket – i et tilfeldig mønster som skaper et levende uttrykk, forteller Glenn Elmbæk som sier det er flere årsaker til at valget av treleverandør falt på Moelven.
  – I tillegg til å ha de helt riktige, flotte og massive kryssfinérplatene, så var Moelven også utrolig gode å samarbeide med i hele prosjekteringsfasen.

Den grønne profilen er helt merkbar, fordi det er så mye treverk som gjør bygningen utrolig behagelig å oppholde seg i
– og veldig levende.
Pressesjef i Vestas, Kasper Ibsen Beck

FLEKSIBLE KONTORER. Vestas er en gigantisk, internasjonal organisasjon i konstant utvikling, og oppgaven til arkitektene lød derfor også på å skape et fleksibelt kontormiljø. Kontorinndelingene i det nye hovedkvarteret er derfor innredet med vegger som kansettes opp etter behov med tre meters mellomrom. På den måten er det lett å lage kontorer til både én og tjue mann. Et annet krav var mange møterom. Og de er det nå over 100 av. Mange av dem er utstyrt med det aller siste av teknologi, slik at man kan holde møter med folk i hele verden som alle sitter rundt samme bord. Dette inngår i den bærekraftige strategien, da det sparer virksomheten for mye kostbar tid og dyre flyreiser.

ET LEVENDE HUS. For de ansatte i Vestas var det en stor dag da de kunne flytte inn i det nye hovedkvarteret. Alene grunnet det faktum at de før hadde sittet spredt på mange forskjellige adresser. Men begeistringen bunner i flere årsaker, forteller Kasper Ibsen Beck:
  – Det er en svært organisk bygning å oppholde seg og jobbe i. Den grønne profilen er helt merkbar, fordi det er så mye treverk som gjør bygningen utrolig behagelig å oppholde seg i – og veldig levende. Samtidig føles den lys og åpen – og den er litt som en labyrint hvor man kan gå på oppdagelsesferd, fordi atriumgården skjærer seg gjennom bygningen på kryss og tvers. Så både grunnplanen og innredningen gir god mening for oss som jobber her, og bygger godt opp under den måten vi samarbeider på i Vestas.