Hopp til innholdet


En stille stund

Skogssaunaen Tomtebo på halvøya Norrlandet inviterer til en naturopplevelse, enten du er inne eller ute.

INNE PÅ LAND, halvt skjult av slanke furulegger ligger en langstrakt, smal paviljong med mange funksjoner og formål. Den særegne skogssaunen er tegnet av Meter Arkitektur AB i samarbeid med bestilleren, Seitola-Gunnarson, og ble kåret til vinner av Träpriset 2012. 
  I den samstemte juryens begrunnelse heter det blant annet: «Sett fra strandkanten samspiller skogens stammer med de tett plasserte søylene langs paviljongen og gjør møtet mellom det rustikke og det ytterst raffinerte påfallende. Massive uhøvlede blokker av tjærefarget tre i kraftfulle dimensjoner står mot høvlede, lyse trebjelker, paneler og ribber. På vandring langs aksen som går gjennom hele paviljongen veksler opplevelsen mellom lukket og åpent, rustikt og forfinet, mørk mystisk og lyst. Tomtebo er en trebygning preget av skaperlyst og omsorg – resultatet av samspillet mellom en ambisiøs kunde, en sinnrik arkitekt og en skikkelig snekker. »
  Paviljongen er inspirert av nordiske tømmerhus og skogskoier, og 1970-tallets badstuer. Men mest av alt er inspirasjonen hentet fra omgivelsene og det 100 år gamle miljøet på halvøya. Bygningen skaper et arkitektonisk gammeldags skogsbryn der blokkene i massivtre fungerer som scenografi under badeopplevelsen, der du på en furuterrasse beveger deg fritt mellom inne og ute, mellom skogen og havet. 
  Det er familien Seitola-Gunnarson som er bestiller av prosjektet, som handler om å utvikle og restaurere et privateid, historisk minnesmerke fra 1800-tallet. Familien har tidligere mottatt Gävle kommunes restaureringspris for arbeidet med hovedbygningen og et badehus. 
  Halvøya der Tomtebo ligger har  delvis  vært dyrket som en park. Nå ønsket de større områder for bading, båter, utstyr og gjester på en 600 kvadratmeter stor flate. Og Meter Arkitektur svarte med å utforske moderne tømmerteknikk parallelt med å utforske vår tusenårige, nordiske byggeskikk. I tillegg til Träpriset ble paviljongen også nominert til Kasper Salin-prisen 2011. 

▸  www.meterarkitektur.se