Hopp til innholdet


En pust i bakken

Som en stolt snøfonn kneiser Restaurant Skavlen ved gondolens endepunkt på Mosetertoppen i Hafjell. Her er naturen nær både inne og ute.

I det vakreste winter wonderland i Gudbrandsdalen ligger Hafjell. Hit kommer alpinister fra fjern og nær, så vel som ivrige langrennsløpere. Og her, i alpinanleggets randsone, ligger Skavlen – skientusiastenes nye spisested og samlingspunkt. 
  Nesten ikke synlig ovenfra, og med panoramavinduer som speiler dalen nedenfra, glir restauranten pent inn i omgivelsene. Ikke minst med form som en majestetisk snøskavl.
 – Vi ville skape et moderne, men lite komplisert bygg, som gjenspeiler det som er spesielt i landskapet. Her er mange steder å hente inspirasjon, forteller Jenny Turesson Svendsen ved Arkitektkontoret Streken i Lillehammer. Sammen med kollega Torunn Dahlum har hun stått for utforming og materialvalg.
  – Vi ønsket å få til et stort lokale med utsikt mot de fantastiske fjellene i vest, og syntes form som en skavl var fint med tanke på landskapstilpasning. Så foreslo vi en mesanin, som gir mange plasser. Ikke minst var vi opptatt av at stedet skulle få folk til å føle seg velkommen, sier Turesson Svendsen.

Vi ville skape et moderne, men lite komplisert bygg, som gjenspeiler det som er spesielt i landskapet. Her er mange steder å hente inspirasjon
Arkitekt hos Arkitektkontoret Streken,
Jenny Turesson Svendsen 

LUNT MED LIMTRE. Arkitekten forteller det var viktig å bruke leverandører og materialer med forankring i området, og takkonstruksjonen  – byggets bærekonstruksjon – er laget i limtre og massivtre fra Moelven.
  – Det gjorde det mulig med den buede utformingen. Samtidig har limtrebuene bidratt til å gjøre interiøret lunt, sier Jenny Turesson Svendsen.
  Gulvet er av massivtre, mens det er brukt OSB-plater på veggene.
  – Dette gir et moderne interiør med et litt røft uttrykk, sier arkitekten som forteller at de valgte få materialer som de kunne bruke overalt. Hun tilføyer at det også var et budsjett å forholde seg til.
  – Skavlen har vært både rasjonell og økonomisk gunstig å prosjektere, også med tanke på en stram framdriftsplan, sier Svendsen.

 

GODT SAMARBEID. Som arkitekt er Jenny Turesson Svendsen opptatt av å velge bærekraftige materialer. Hun har brukt produkter fra Moelven i flere sammenhenger, særlig hus og bygninger i den tradisjonelle stilen som er så utbredt i Gudbrandsdalen. Å jobbe med limtre ga mersmak.
  – Det er veldig spennende å jobbe med denne type produkter, og noen aktører er lettere å velge enn andre. Det er interessant å følge med på Moelven, som hele tiden utvikler nye produkter, sier hun. – Og prosjekteringssamarbeidet med konstruktør Jacek Siedlikowski og prosjektsjef Kato Sveen i Moelven Limtre var veldig bra.
  Hun er godt tilfreds med det endelige resultatet.
  – Jeg er 98 prosent fornøyd, for helt tilfreds blir jeg jo aldri, ned til siste beslag, sier arkitekten som utelukkende har fått gode tilbakemeldinger på Skavlen.
  – Det er mange som har lagt merke til bygget, og det er positivt. Jeg håper det er blitt et sted der folk vil trives, sier Jenny Turesson Svendsen.

Skavlen er en restaurant uten frityr-koker. Målet vårt er å servere den beste matopplevelsen i de nordiske fjell
Vertskap på Skavlen, Roy Håkon Eggesvik og
Merethe Helgesen 

HØYE AMBISJONER. Restaurantens vertskap bekrefter at Skavlen allerede er blitt et populært samlingssted for tørste, sultne, slitne eller feststemte alpinister.
  – Vi har fått en god mottakelse, forteller Roy Håkon Eggesvik og Merethe Helgesen.
  Oppdraget var å tilby et alternativ til de øvrige spisestedene i anlegget. Restauranten har derfor en internasjonal meny, med innslag av lokale råvarer, samt egne kaker og bakervarer.
  – Skavlen er en restaurant uten frityrkoker. Målet vårt er å servere den beste matopplevelsen i de nordiske fjell, sier Eggesvik.
  Så langt har ambisjonen avstedkommet hyggelige tilbakemeldinger fra gjestene og terningkast 5 i VG.
  – Det er et godt resultat etter bare to måneders drift i et helt nytt bygg, sier Eggesvik som forteller at selve bygget også kommenteres flittig. Mens enkelte er sjokkerte over at restauranten ikke er et laftet hus, slik den tradisjonelle byggeskikken i dalen tilsier, er begeistringen desto større hos andre.
– Dette er et bygg for fremtiden. Et signalbygg, fastslår han.