Hopp til innholdet


Ekko fra Ecco

På bare 16 måneder fikk den verdenskjente danske skoprodusenten Ecco bygd et nytt hotell- og konferansesenter som reflekterer selskapets kjerneverdier: bærekraft, globalisering og håndverkstradisjoner.

NÅR TRE, SKINN OG GUMMI går opp i en høyere enhet,  blir resultatet en vakker sko. Tilsettes i tillegg betong; et like vakkert hus. Det kan du se i Tønder i Sønderjylland, der verdens nest største skoprodusent – danske Ecco – holder til. Ved siden av hovedkontoret har de nettopp åpnet et nytt multisenter, som elegant gjenspeiler selskapets grunnleggende verdier ved hjelp av de samme materialene som brukes til å fremstille kvalitetssko i smart design.
  Senteret er et stort, sirkelformet hus på 5000 m2. Bak den iøynefallende trefasaden med den markante kveldsbelysningen skjuler det seg hotellrom, utstillingslokaler, konferanse- og møtelokaler samt områder til arrangementer, hygge og ren avslapping. Det man imidlertid ikke kan se, er at det tok bare 16 måneder å oppføre bygget – fra de første skissene til åpningen 1. april i år. For den erfarne arkitekten Daniel Hayden fra firmaet Dissing + Weitling er det da også ny rekord. 
  – Jeg har aldri bygd noe så stort på så kort tid, sier arkitekten som derfor ekstra stolt av at de lyktes med det.

Vi hadde aldri kommet i mål uten de Moelven-ansattes engasjement, fleksibilitet og gode råd.
Arkitekt Daniel Hayden

SANSEMESSIG OPPLEVELSE. Daniel Hayden forteller at den store utfordringen var å få håndverkstradisjoner, bærekraft og globalisering til å komme til uttrykk i arkitekturen samtidig, slik at brukerne ville få en sansemessig opplevelse av Eccos profil og verdier. Nå ser man Eccos fine håndverkstradisjoner tydelig i bruken av naturmaterialer – med gummi og stavparkett på gulvene, tre og betong på veggene, samt møbler og lamper trukket med skinn, sydd av Eccos egne ansatte. 
  Bærekraften synliggjøres ved at huset er et plussenergihus. Det vil si at det ikke bare er selvforsynende, men at det også leverer energi til nabobygningene. Huset varmes opp og kjøles ned av jord- og solenergi, mens sirkelformen gir best utnyttelse av arealet og minst mulig varmetap.
  Globaliseringen kommer til uttrykk ved at det sirkelformede grunnplanet er inndelt i fire soner som peker mot hvert sitt verdenshjørne. 

VIKTIG SAMARBEID. Den vellykkede byggeprosessen skyldes ifølge arkitekten et usedvanlig godt samarbeid mellom alle involverte parter – byggherre, arkitekt, ingeniører, håndverkere og leverandører. Daniel Hayden mener det slo positivt ut at det var byggherren selv som skulle eie og drive huset. 
  Tre var et selvsagt valg til utvendig kledning, fordi det signaliserer bærekraft. Men hvilket treslag, hvordan skulle det se ut, og hvordan skulle det behandles? Ifølge arkitekt Hayden spilte -Moelven her en viktig rolle. – Vi hadde aldri kommet i mål uten de Moelven-ansattes engasjement, fleksibilitet og gode råd, sier Hayden.

Det er fantastisk å se den vakre bygningen og tenke på at vi har bidratt til det ferdige uttrykket – sett både utenfra og innenfra.
Markedssjef i Moelven Danmark  Finn Thor Pedersen

RUSTIKT UTTRYKK. Og i Moelven Danmark er markedssjefene Niels Neye og Finn Thor Pedersen da også ekstra stolte over bedriftens innsats i den kreative prosessen med byggherren og arkitekten.
  – Det er fantastisk å se den vakre bygningen og tenke på at vi har bidratt til det ferdige uttrykket – sett både utenfra og innenfra, sier Finn Thor Pedersen. 
  Han og kollegaen Niels Neye er enige om at det også har vært spennende å delta i et prosjekt der byggherren har vært så opptatt av design og detaljer og involvert seg så positivt i hele prosessen.
  – Når det gjelder den utvendige kledningen, var det viktig for både byggherren og arkitekten å finne et treprodukt og metoder som gir et rustikt uttrykk. Derfor falt valget til slutt på canadisk sedertre med børstet overflate, forteller Pedersen.
  Børstingen ble valgt fordi den gir treet et grovere og mer værbitt utseende. Den «skreller» av den myke sommerveden, slik at bare vinterveden blir igjen. Og resultatet er en furet overflate som følger treets årestruktur og skaper et unikt mønster.
  Valget av sedertre skyldes også at det med tiden patineres og får en vakker gråfarge. Dessuten er treet fra naturens side beskyttet mot råte, sopp og insektangrep, slik at man ikke trenger å behandle det kjemisk. I tillegg er det veldig formstabilt og vedlikeholdsfritt. At skogen samtidig drives på en mest mulig bærekraftig måte, er bare enda et pluss. 

TRE I TIDEN. Skoprodusentens nye superbygg ligger i et såkalt marskland, som er en betegnelse på et våtmarksområde nær havet der det daglige tidevannet tilfører jorda næringsstoffer. Disse områdene er blant de mest biologisk produktive leveområdene på jorda. 
  I Eccos nye bygg signaliserer de innvendige overflatene at huset befinner seg nettopp i marsklandet, både når det gjelder treslag og utforming. Til veggene ble det valgt olivenask, som er ask med innslag av brunkjerne, og lakkert med litt hvitt pigment. Av hensyn til akustikken er veggene perforert med små hull. Og for å innlemme historien om marsklandet i huset har Moelven fotoperforert tre motiver fra Flora Danica. Disse motivene representerer pionerplantene som etablerer seg i marsklandet når nytt land dannes. På avstand blir den spesielle perforeringen til tydelige bilder av fjæresaltgress, saftmelde og strandstjerne.
  – Olivenask er et nytt «treslag» som vi har begynt å bruke fordi det har et veldig spesielt uttrykk. Dessuten har det egenskaper som er i tråd med tidens krav, forteller Niels Neye. 
  Den visuelle, funksjonelle og konseptuelle ideen i prosjektet er ivaretatt i alle henseende i valg av materialer og behandling , og om to år, når sedertreet – etter å ha blitt utsatt for vær og vind – er vakkert og grått, er jobben helt fullført. 

Fakta: Eccos hotel- og konferencebygning

Plussenergihus 

50 hotellværelser, showrooms, opplevelses- og multirom 

Innviet april 2013 i forbindelse med Eccos 50-årsjubileum

Kledning i kanadisk sedertre med børstet overflate

Innvendige vegger i lakkert oliven-ask, med mønstret perforering. 

Arkitekt: DISSING+WEITLING, www.dw.dk

Rom for ro
Foto: Torben Nielsen
Åtte kilometer tre og 30 000 spiker gikk med da familien Varan bygde sitt meget spesielle hus i Odder sør for Århus. Huset har tre fløyer, er kledt med sedertre som harmonerer perfekt til stillheten i omgivelsene.