[Missing text /a11n/skiptocontent for da]


Urban nærhed til naturen

Blandt smukke teglstensbygninger syd for Stockholm har en ny beboelsesejendom på fire etager vakt opmærksomhed med sine smukke facader i cedertræ. Skagershuset smelter både ind i miljøet og tilfører noget nyt – og blev i mai udnævnt til Årets byggeri i Stockholm.

NÅR MAN FORTÆTTER ET EKSISTERENDE område, kræver det, at man er varsom. Det var tanken bag arkitekturen og bygningernes placering i forhold til hinanden, da området i sin tid blev udbygget. Når vi 50 eller 60 år senere vil udnytte arealet mere effektivt, foregår det i en tid med et noget andet syn på byplanlægning og med andre behov. I dag bruger vi andre teknikker og materialer, når vi bygger. Samtidig ønsker vi ikke at ændre områdets karakter dramatisk.
  Skagershuset er resultatet af den slags overvejelser. Huset består af 33 lejligheder i forskellig størrelse, fra to til fem værelser, men i modsætning til den omkringliggende bebyggelse er huset modul-bygget på fabrik og udelukkende i træ.
  – Huset udgør en klar kontrast mod bygningerne rundt om, men alligevel har man følelsen af, at det altid har stået der. Selv om det adskiller sig fra de smukke huse i tegl, som omgiver det, smelter det godt ind i området, mener David Öberg, som er markedschef i Moelven Byggmodul AB.
  – Det har været meget spændende at få lov at være med i dette projekt. Det er første gang, vi har bygget en boligblok med en dejlig træfacade inde i selve Stockholm, siger han og understreger, at man derfor kan betragte det som et brud med trenden. 

SAMME FARVESKALA. Huset er tegnet af Björn Ahrenby fra OWC Arkitekter i Stockholm. Han er glad for resultatet.
  – Det er blevet lige som vi håbede. I sit udtryk adskiller huset sig jo fra den øvrige bebyggelse, men jeg synes, det passer godt ind blandt teglstensfacaderne fra 1940’erne. Det smukke cedertræ, vi har brugt, har samme farveskala som teglstenshusene rundt om, siger han.
  Björn Ahrenby fortæller, at han og kollegerne ikke i forvejen havde erfaring med Moelvens modulsystem, og at de fabriksbyggede moduler stiller andre krav til arkitektens rolle end huse opført på pladsen.
  – Men når vi sætter os ind i det og forstår systemet, ser man både muligheder og begrænsninger. Rummene får automatisk en maksimalstørrelse. Afhængigt af hvordan systemet udnyttes, kan der blive en del spildplads. Gangen kan for eksempel føles unødigt stor i nogle tilfælde, forklarer Björn Ahrenby.
  Han ser det som en spændende udfordring at udnytte mulighederne i modulsystemet og bruge det til at skabe attraktive boliger.

Det er blevet sådan som vi håbede.
I sit udtryk adskiller huset sig jo fra
den øvrige bebyggelse, men jeg synes,
det passer godt ind blandt
teglstensfacaderne fra 1940’erne.
Arkitekt Björn Ahrenby

KORT BYGGEPERIODE. Da beboerne flyttede ind i den første lejlighed i midten af december, blev der fuldført et mangeårigt projekt for byg-herren, Åke Sundvall Projekt AB. De tog første gang kontakt med Moelven Byggmodul tre år tidligere. Byggeriet af de første moduler blev påbegyndt på fabrikken i Sandsjöfors i februar 2013. Allerede i løbet af sommeren blev de første leverancer afleveret, og monteringen begyndte på stedet i Årsta. Projektet fulgte de aftalte tidsplaner, og efter fem måneder stod bygningen færdig.
  Huset har fire etager samt en kælderetage. På gadeplan er der garageplads og opbevaringsrum til samtlige lejligheder samt fællesrum, for eksempel cykelkælder og et rum til kildesortering.
  – Skagershuset er et spændende projekt på flere måder. Både fordi det er et fabriksbygget hus i træ, og fordi det er usædvanligt med boligblokke i træ med en så central placering. Desuden blev der stillet strenge miljøkrav og krav til støjbegrænsning, fortæller Björn Ahrenby.

VEDLIGEHOLDELSESFRIT. At bygningen blev produceret på fabrik har bidraget til at holde de totale byggeomkostninger på et fornuftigt niveau. Det har været muligt, på trods af at hele facaden, i modsætning til resten af huset, blev bygget på stedet.
  – Vi har valgt canadisk cedertræ som er brandsikret, men ubehandlet. Det er både smukt og vedligeholdelsesfrit, og den røde nuance det har nu, vil gradvist ændre sig og blive grå, forklarer Ahrenby.
  – Vi har arbejdet med tre forskellige profiler fra Moelvens standardsortiment og gjort facaden ekstra levende ved at lade dem skifte retning fra etage til etage, siger han.
  Det krævede stor nøjagtighed ved montering af facaden. Derfor er hvert enkelt bræt tegnet ind, helt ned på millimeterniveau.
  – For montørerne var det lidt forvirrende i begyndelsen, men det færdige resultat blev virkelig godt, synes Björn Ahrenby.

MINIMALISTISK INDTRYK. Skalamæssigt passer huset ind i omgivelserne med en bygningshøjde på fire etager og en tilbagetrukket øverste etage. Ud mod gaden brydes den langstrakte facade af tre vertikale fordybninger, der markerer indgangene og slipper lys ind i de tilstødende køkkener. På facaden mod baggården fungerer disse fordybninger som tilbagetrukne balkoner, der er forskudt sidelæns, og som giver bygningen et vist småskala-præg. De lyse balkoner fører ind til rummelige stuer og skaber forbindelse til den omgivende natur.
  Skagershusets facade giver et minimalistisk indtryk, blandt andet ved at samtlige vinduer, bortset fra vinduespartierne ved balkonerne, er nøjagtigt lige store. Vægge og lofter indvendigt i balkonerne er beklædt med hvidt højtrykslaminat, og det skaber en lille brydning i forhold til cedertræs-facaden. Lejlighederne på øverste etage er trukket tilbage og har terrasser, der er dobbelt så store som balkonerne længere nede.
  – Cedertræet bruges ikke bare på facaden, men fortsætter også ind i de tre indgange. Det sikrer et varmt og indbydende indtryk, siger David Öberg og fortæller, at bygningen har vakt stor interesse.
  – Vi har modtaget repræsentanter fra flere kommuner i Stockholmsområdet, som har været interesseret i Skagershuset. Det er en smuk bygning, som er opført på en miljøvenlig måde med miljøvenlige materialer, og det at den er fabriksbygget gør, at prisen er meget konkurrencedygtig. Dette, sammen med at der er opført et træhus i Stockholm, gør, at projektet sandsynligvis vil skabe ringe i vandet, afslutter han.