[Missing text /a11n/skiptocontent for da]


Spejlhuset

I Københavns største park ligger der på en legeplads et beskedent træhus, som har tiltrukket sig ikke blot børnenes, men hele verdens interesse.

BØRNENES ANSIGTER LYSER OP, som var de i spejlhuset i Tivoli. De morer sig højlydt over at se sig selv i mærkelige former. Og det er for arkitekten selv en stor fornøjelse at kigge på de glade børn, når huset om morgenen forvandler sig fra en lukket sort træskal til et kæmpe legehus med spejle på siderne og i gavlene.
  – Det er skønt at se børnenes reaktion, når husets døre åbnes, og spejlene åbenbarer sig på indersiden af dem, siger robert Paulsen fra MLrP Architects.
  Som led i København Kommunes fireårige plan for fornyelse af Fælledparken – Københavns største park – fik hans firma sidste år til opgave at renovere flere af parkens huse. Heriblandt det gamle forsamlingshus på Tårnlegepladsen, der fremstod temmelig slidt og trist. Og at dømme efter den enorme internationale interesse for det færdige resultat, er opgaven løst på både blændende og utraditionel vis. Projektet er blevet vist i 21 magasiner, syv aviser og fire bogudgivelser verden over, samt på 400 forskellige designblogs og hjemmesider.

Hvis man vrikker med hovedet, ligner man en klovn. Det er da mærkeligt.

LEG MED PERSPEKTIVER. Den overvældende interesse er kommet lidt bag på arkitekten.
  – Man ved jo ikke altid, hvornår man tegner noget, der i den grad rammer noget i tiden, sådan som Mirror House har gjort. Vi har aldrig før prøvet at få så meget opmærksomhed for et projekt. Jeg tror, det skyldes blandingen af det monolitiske, træbeklædte volumen, som er arketypen på et hus, og de spejlende gavle og døre, som er ultramoderne og får huset til at forsvinde ud i naturen. Overgangen mellem huset og omgivelserne er et evigt relevant tema for arkitekter, siger robert Paulsen.
  Han fortæller, at kommunens ønske var et træbeklædt hus i sort efter dansk tradition. Og fordi huset ligger på en legeplads, fik arkitekterne ideen til at give det en klassisk ikonisk profil – «lige som når børn tegner et hus» – samtidig med, at man ville bruge ensartede materialer for at gøre udtrykket homogent.

Det er skønt at se børnenes reaktion, når husets døre åbnes og spejlene åbenbarer sig på indersiden af dem.
Arkitekt Robert Paulsen

NÆMSOM RENOVERING. Da budgettet for renoveringen af huset var begrænset til 1,7 millioner kroner, valgte arkitekterne at bevare det gamle hus. Det blev renoveret indvendig med nyt køkken, toiletter og opholdsrum. Og udvendig fik det bl.a. nyt tagpap og nye tagrender. Uden om det hele har man så opført en skal af træ, bestående af Thermowood- planker, der er lagt med en centimeters mellemrum, så vandet kan løbe igennem. Luftrummet mellem det gamle hus og skallen er udnyttet til at skjule ventilationsrør, nedløbsrør m.m. En træskal uden underlag, der skal stå i en park i et råt klima, stiller ganske store krav til træets kvalitet, fortæller arkitekten og forklarer, hvorfor valget af leverandør faldt på Moelven:
  – Fordi vi skulle bruge modificeret – varmebehandlet – træ, som kræver minimal vedligeholdelse og holder sin form. Og her var Moelvens træ klart det bedste, siger robert Paulsen.
  På samme måde var der specielle krav til spejlenes kvalitet. De består således af meget tynde plader af rustfrit stål, som kan poleres op igen og igen. Og for at give dem en ekstra lege-dimension er de formet på forskellige måder og giver sjove effekter, når man kigger i dem, og når de genspejler omgivelserne.

HUSET SPILLER MED. Alt i alt er bygningen med til at understrege legepladsens funktion som et sted, hvor børn og barnlige sjæle kan lege med alternative opfattelser af byen og interagere med hinanden og omgivelserne. Det er man slet ikke i tvivl om, når man besøger den. Heller ikke denne solskinsdag, hvor vi troppede op med vores fotograf:
  – Det er rigtig sjovt, fordi man bliver helt skæv, siger en pige, og hendes ven tilføjer:
  – Hvis man vrikker med hovedet, ligner man en klovn. Det er da mærkeligt. Imens er børnenes pædagog mere optaget af gavlen, som hun synes, får hele huset til at forsvinde:
  – Det er meget smukt, den måde man får hus og natur til at hænge sammen, siger hun samtidig med, at hun holder øje med de andre børn, der er i gang med en hvinende marathon rundt om huset.

Fakta: Legehuset på Tårnlegepladsen

Legehuset på Tårnlegepladsen åbnede i november 2011.

Det er kun åbent om dagen, hvor det er bemandet med pædagoger i sommerhalvåret.

Legepladsen og huset bruges af en lang række af Københavns børnehaver.

Tårnlegepladsen har sit navn efter de mange kopier af byens tårne, som er opført her til legebrug.

Moelven Eurowands levering: Varmebehandlet træ (ThermoWood)

▸ Læs mere på www.moelven.com/dk/Produkter/Udvendig-trabekladning/

Facadebeklædning af træ
Hvilken slags træ vil du vælge til din beklædning? Det afhænger af smag og behag, og hvor meget du har lyst til at svinge malerkosten. Alle disse trætyper har hver deres særkende og fordele.
BREEAM til børnene
Haukåsen børnehave i Trondheim blev den første færdige undervisningsbygning med BREEAM-NOR certifikat. Med tiden vil indlæring, leg og latter komme til at runge i de nye mure – som er bygget med Moelvens unikke Iso3-bjælker.