[Missing text /a11n/skiptocontent for da]


Forundringsrummet

Multirummet er hjertet i første byggefase af det nye Ringsted Gymnasium på Sjælland. det er et to etager
højt atrium, der fungerer som både aula, kantine, møderum, arbejdsrum, hyggerum – og kunstværk.

DER FINNES IKKE NOGET, der ligner multirummet på Ringsted Gymnasium noget andet sted. Og der var endda ikke engang en almenfaglig videregående skole i Ringsted midt på Sjælland, før første fase af denne skolen blev opført. I dag har byen, eleverne og de ansatte ved skolen noget at være stolte af og glade for.
  Multirummet er skolebygningens pulserende hjerte. Et to etager højt atrium, som er både aula, kantine, møderum, arbejdsrum og hyggerum. Det er også et rum med en kunstnerisk udsmykning, hvor det rumlige og arkitektoniske er kombineret med god akustik, designet af Nanna Debois Buhl i samarbejde med Henning Larsen Architects, og fremstillet af Team Visual i Moelven Danmark.

Vi har været så heldige at få denne
fantastiske udsmykning af multirummet.
Eleverne synes at det er super flot,
og de lader sig også fascinere.
Lene Eilertsen, rektor

IDENTITETSSKABENDE. Et af målene med multirummet var netop at flette kunsten ind i arkitekturen i stedet for, at de skulle fungere hver for sig, og det førte også til, at man ville forene den akustiske beklædning med kunsten.
  – Multirummet medvirker til at give skolen identitet, og det er vigtigt for en skole at have det. Rummet er en vigtig del af skolens funktionalitet, det er aktivt og inspirerende, og når man besøger skolen, er der altid aktivitet i det rum, fortæller Eva Ravnborg, arkitekt hos Henning Larsen Architects i København, der har tegnet skolen, og som har specialiseret sig inden for blandt andet skolebyggeri.
  – Jeg synes, vi kan mærke en glæde og et engagement i byen og blandt elever og lærere; de glæder sig til endelig at få denne skole. Det er utrolig dejligt!

Multirummet bidrager til at skabe skolens identitet, og det er vigtigt for en skole at have dette.
Eva Ravnborg, arkitekt

FASCINERENDE UDSMYKNING. Lene Eilertsen er rektor for Midtsjællands Gymnasieskoler i Ringsted og Haslev. Hun er begejstret for den åbne og funktionelle skolebygning, med et fantastisk lys og plads nok til eleverne, til trods for den begrænsede plads før 2. del af byggeriet står færdigt i 2013.
  – Arkitekterne har tegnet noget, som vi synes er virkelig spændende og lækkert. Og vi har været så heldige at få denne fantastiske udsmykning af multirummet. Eleverne synes, at det er superflot, og de lader sig også fascinere over udsmykningen, fortæller Lene Eilertsen.
  – Det er fuld fart på hele tiden. Eleverne sidder desuden på helt andre måder her end i deres klasseværelse, og det er godt for dem. Der findes hundrede forskellige måder at sidde på!
  Multirummet er et meget funktionelt rum, med forskellige niveauer og en trappe, som både fremtræder som iscenesættelse og betyder, at bygningen kan rumme mange mennesker. Det er skolens daglige møderum, og for eleverne er det vigtigste, at de har et sted, hvor de kan sidde og spise, arbejde alene eller gruppevis, når de ikke har undervisning, samt slappe af og hygge sig. Eva Ravnborg fra Henning Larsen har deltaget i mange møder med elever og medarbejdere. Man har derfor en fælles referenceramme, og arkitekterne ved, hvad brugerne ønsker sig i byggefase 2.

Eleverne sidder desuden på helt andre måder her end i deres klasseværelse, og det er godt for dem. Der findes hundrede forskellige måder at sidde på.
Lene Eilertsen, rektor

GENIAL INSTALLATIONSKUNST. Akustikken i multirummet er fantastisk god, også under vanskelige forhold, som ved åbent hus arrangement med op til 200 personer, fortæller Lene Eilertsen.
  – Det er til stor gavn for eleverne, for det kan være enormt stressende, når man er mange, og der er dårlig akustik. Måske er det mest geniale, at installationskunsten fungerer som en del af rummet og lyddæmpningen.
  – At rummet opleves så positivt som det gør, skyldes blandt andet kunstnerens evne til at skabe et rum, der opleves som vores rum, og som inviterer brugerne til at tænke over, hvorfor de er der. Vi kalder det et forundringsrum, for det får eleverne til at reflektere over vores kultur og tænke over, hvem de er. Man skal bevare evnen til at undre sig og begejstres, det er jo det vigtigste for eleverne. Man skal forundre sig gennem hele livet, siger rektor Eilertsen.  

FAKTA: Ringsted Gymnasium, byggefase 1, Ringsted, Danmark

Den videregående skoles 1. byggefase med 175 elever er en del af Campus Ringsted og skal udbygges med byggefase 2. Antallet af elever bliver i alt cirka 400.

Bygherre: Universitets- og bygningsstyrelsen for Undervisningsministeriet, Danmark

Byggeår: 2009–2010

Bruttoareal: 1.660 m2 fordelt på to etager med 8 undervisningslokaler

Arkitekter: Henning Larsen Architects A/S, København

Kunstner: Nanna Debois Buhl, New York/København

Vægpanel i multirummet: Studio Aqustic Paneler fra Moelven Danmark, specialfremstillet i henhold til kunstnerens intentioner.

Studio - Akustisk træbeklædning
Studio - Akustisk træbeklædning
Indvendige panel- og lamelløsninger til loft og væg.
En bygning for alle
Allerede i receptionen, ser man at det er en logisk og intuitiv bygning. Foto: Martin Schubert
I Handicaporganisationernes Hus i Danmark kan alle komme frem, og alle kan finde sig til rette. Processen med at udvikle verdens mest tilgængelige bygning fik arkitekter og leverandører til at se på verden med nye øjne.
Historiske dokumenter i nutidige lokaler
Umalet fyrretræsfinér til vægbeklædning er retro, en trend som er på vej tilbage.\nFoto: Jan Lillehamre
Nøjagtigt 100 år efter, at Landsarkivet i Göteborg åbnede i 1911, flyttede institutionen til nye, moderne lokaler – placeret på samme grund!
Et levende hus
Fra ydersiden kan det ikke ses, at Vestas nye byggeri er sjældent bæredygtigt.\nFoto: Vestas Wind System AS
Hos vindmøllegiganten Vestas har man på forbilledlig vis flettet sin egen bæredygtige forretningsidé ind i formgivning, æstetik og interiør i virksomhedens nye hovedkvarter uden for Århus.