[Missing text /a11n/skiptocontent for da]


Et levende hus

Hos vindmøllegiganten Vestas har man på forbilledlig vis flettet sin egen bæredygtige forretningsidé ind i formgivning, æstetik og interiør i virksomhedens nye hovedkvarter uden for Århus.

NORDEUROPAS MEST GRØNNE BYGNING. – Retten til at prale heraf ligger nu hos danske Vestas med opførelsen af det nye hovedkvarter, der blev taget i brug i november sidste år. Det er bygget med så stor omtanke i forhold til energiforbrug, at huset har fået et af verdens fineste grønne stempler – et LEEDcertifikat i kategorien Platin.
  Når man ser på bygningen, er den bæredygtige udformning umiddelbart vanskelig at få øje på. Først og fremmest mødes man af synet af en mørk facade med changerende natursten, som danner en flot kontrast til et højt glasdækket atrium. Men kigger man nærmere efter, kan man på taget se både græs og et solvarmeanlæg, mens man under grunden finder Danmarks største jordvarmeanlæg. Tilsammen gør dette Vestas selvforsynende med energi og har den konsekvens, at bygningen bruger ca. 50 procent mindre energi end en gennemsnitlig kontorbygning.
  – Da vi selv er en grøn virksomhed, er vi enormt stolte af, at vores nye hovedkvarter er så bæredygtigt, siger Kasper Ibsen Beck, pressechef i Vestas. Og hvis nogen i øvrigt synes, at der mangler en vindmølle på grunden, kan han fortælle, at det alene skyldes et forbud i lokalplanen for området.

For at skabe den lyse stemning indendørs valgte vi at beklæde væggene med træpaneler i hvidpigmenteret asketræ.
Pressechef i Vestas, Kasper Ibsen Beck

STORE UDFORDRINGER. For arkitekterne var bygherrens krav om en bæredygtig bygning på flere måder en spændende udfordring, fortæller kreativ leder af projektet, arkitekt glenn Elmbæk fra Arkitema:
 – Én udfordring var at lave en flot, integreret solafskærmning, der samtidig levede op til kravene om at holde solens stråler ude, at kunne modstå vind og være flytbar, så der kan komme fuldt blus på dagslyset, når solen ikke skinner. En anden udfordring var, at man af energimæssige hensyn havde behov for relativ meget isolering, hvilket betød, at vi ikke kunne bruge så meget glasareal – samtidig med at man gerne ville have en masse dagslys ind. Og en tredje, stor udfordring lå i kravet fra LEED-certificeringen om, at materialerne højst må hentes 800 kilometer fra byggestedet.
  Disse forhold medførte, at Vestas’ arkitekt foreslog et hus i skandinavisk stil: mørkt og elegant udvendigt og meget lyst indvendigt. Og sådan blev det.
  – For at skabe den lyse stemning indendørs valgte vi at beklæde væggene med træpaneler i hvidpigmenteret asketræ. Det bløder oplevelsen af bygningen op og gør det behageligt at færdes indendøre. Og så tjener det også det formål at dække de lyddæmpende materialer, der normalt ikke er særligt æstetiske.
  – Udover at få de helt rigtige, flotte og massive krydsfinérplader, så var Moelven også utrolig gode at samarbejde med i hele projekteringsfasen.

Det er en meget organisk bygning at være og arbejde i. man mærker tydeligt den grønne profil, fordi der er så meget træ, som gør den utroligt behagelig at opholde sig i – og meget levende.
Pressechef i Vestas, Kasper Ibsen Beck
 

FLEKSIBLE KONTORER. Da Vestas er en gigantisk, international organisation i konstant udvikling, lød opgaven til arkitekterne også på at skabe et fleksibelt kontormiljø. Kontorafsnittene i det nye hovedkvarte  er derfor indrettet med vægge, der kan opstilles efter behov for hver tre meter. På denne måde kan man let etablere kontorer til både én og tyve mand. Et andet krav lød på masser af møderum. Og dem er der nu over 100 af. Mange af dem er udstyret med den sidste nye teknologi, så man kan holde møder med folk i hele verden, som om alle sidder om det samme bord. Det er en del af den bæredygtige strategi, da det sparer virksomheden for masser af dyrebar tid og dyre flyrejser.

ET LEVENDE HUS. For medarbejderne i Vestas var det en stor dag, da man kunne flytte ind i det nye hovedkvarter. Alene på grund af det faktum, at man før havde siddet spredt på mange forskellige adresser. Men begejstringen har flere årsager, fortæller Kasper Ibsen Beck:
  – Det er en meget organisk bygning at være og arbejde i. Man mærker tydeligt den grønne profil, fordi der er så meget træ, som gør den utroligt behagelig at opholde sig i – og meget levende. Samtidig føles den lys og åben – og er lidt som en labyrint, man kan gå på opdagelse i, fordi atriumgården skærer sig gennem bygningen på kryds og tværs. Så både grundridset og indretningen giver god mening for os som medarbejdere og understøtter fint den måde, vi arbejder sammen på i Vestas.