[Missing text /a11n/skiptocontent for da]


En hvilepause på bakken

Som en stolt snedrive knejser Restaurant Skavlen ved skiliftens endestation på Mosetertoppen i Hafjell.
Her er naturen tæt på, både indenfor og udenfor.

I det smukkeste Winter Wonderland i Gudbrandsdalen ligger Hafjell. Hertil kommer alpinister fra nær og fjern, såvel som ivrige langrendsløbere. Og her, i udkanten af det alpine anlæg, ligger Skavlen – skientusiasternes nye spisested og samlingspunkt.
Stedet er næsten ikke synligt oppefra. Og med panoramavinduer, som spejler dalen nedefra, glider restauranten flot ind i sine omgivelser. Ikke mindst med sin form som en gigantisk snedrive.
  – Vi ville skabe et moderne, men ikke så kompliceret byggeri, som genspejler det, der er specielt i landskabet. Her er mange steder at hente inspiration, fortæller Jenny Turesson Svendsen fra Arkitektkontoret Streken i Lillehammer. Sammen med kollegaen Torunn Dahlum har hun været ansvarlig for design og materialer.
  – Vi ønskede at få et stort rum med udsigt over de fantastiske fjelde i vest, og syntes at formen som en snedrive var god med henblik på landskabstilpasning. Så foreslog vi en mezzanin, som giver mange pladser. Vi var ikke mindst optaget af, at stedet skulle få folk til at føle sig velkomne, siger Turesson Svendsen.

Vi ville skabe et moderne, men
samtidig ikke så kompliceret byggeri,
som genspejler det, der er specielt i
landskabet. Her er mange
steder at hente inspiration
Arkitekt hos Arkitektkontoret Streken,
Jenny Turesson Svendsen 

HYGGELIGT MED LIMTRÆ. Arkitekten fortæller, at det var vigtigt at bruge leverandører og materialer med rod i området, og tagkonstruktionen – bygningens bærende konstruktion – er fremstillet i limtræ og massivt træ fra Moelven.
  – Det gjorde det muligt at opnå den buede konstruktion. Samtidig har limtræsbuerne bidraget til at gøre interiøret hyggeligt, fortæller Jenny ­Turesson Svendsen.
Gulvet er af massivt træ, mens der er brugt OSB-plader på væggene.
  – Dette giver et moderne interiør med et lidt råt udtryk, siger arkitekten, som fortæller, at man udvalgte få materialer, som man til gengæld kunne bruge overalt. Hun tilføjer, at der også var et ­budget at forholde sig til.
  – Skavlen har været både effektiv og økonomisk gunstig at projektere, også med henblik på en stram tidsplan, fortæller Svendsen.

 

GODT SAMARBEJDE. Som arkitekt er Jenny ­Turesson Svendsen optaget af at vælge bære­dygtige materialer. Hun har brugt produkter fra Moelven
i flere sammenhænge, især de traditionelle huse og bygninger, der er så udbredte i Gudbrandsdalen. At arbejde med limtræ gav lyst til mere.
  – Det er meget spændende at arbejde med denne type af produkter, og nogen aktører er mere oplagte valg end andre. Det er interessant at følge med i, hvordan Moelven hele tiden udvikler nye produkter, siger hun. – Og projektsamarbejdet med konstruktør Jacek Siedlikowski og projektchef Kato Sveen fra Moelven Limtræ har været rigtig godt.
Hun er godt tilfreds med det endelige resultat.
  – Jeg er 98 procent tilfreds helt ned til det sidste beslag, for helt tilfreds bliver jeg jo aldrig, fortæller arkitekten, som udelukkende har fået gode til­bagemeldinger på Skavlen.
  – Der er mange, som har bemærket byggeriet, og det er positivt. Jeg håber, det er blevet et sted, hvor folk vil trives, siger Jenny Turesson Svendsen.

Skavlen er en restaurant uden frituregryder. Det er vores mål
at servere den bedste
madoplevelse i de nordiske fjelde
Værtsparret på Skavlen, Roy Håkon Eggesvik og Merethe Helgesen 

HØJE AMBITIONER. Restaurantens værtspar bekræfter, at Skavlen allerede er blevet et populært samlingssted for tørstige, sultne, trætte og festglade skiløbere.
  – Vi har fået en god modtagelse, fortæller Roy Håkon Eggesvik og Merethe Helgesen. Opgaven gik på at tilbyde et alternativ til de ­øvrige spisesteder i skisportsanlægget. Restauranten har derfor en international menu med udsalg af lokale råvarer samt egne kager og brød.
  – Skavlen er en restaurant uden frituregryder. Det er vores mål at servere den bedste madoplevelse i de nordiske fjelde, siger Eggesvik.
Indtil videre har denne ambition medført ­positive tilbagemeldinger og 5 stjerner i VG, en af Norges største netaviser.
  – Det er et godt resultat, efter at vi kun har været i gang i to måneder i en helt ny bygning, for­tæller Eggesvik og tilføjer, at selve bygningen også ­kommenteres flittigt. Nogle få er chokeret over, at restauranten ikke er et bjælkehus, som den traditionelle byggeskik i dalen tilsiger, men begejstringen er desto større hos andre.
  – Dette er et bygning for fremtiden. Et signal­byggeri, fastslår han.