[Missing text /a11n/skiptocontent for da]


En stille stund

Skovbadehuset Tomtebo på halvøen Norrlandet byder på en naturoplevelse, hvad enten du er inde eller ude.

INDE PÅ LAND, halvt skjult mellem slanke fyrrestammer ligger en langstrakt, smal pavillon med mange funktioner. Det karakteristiske skovbadehus er tegnet af Meter Arkitektur AB i samarbejde med bygherren, Seitola-Gunnarson, og blev kåret som vinderen af Träpriset 2012. 
  Den enige jury begrunder det blandt andet med: «Set fra strandkanten spiller skovens stammer sammen med de tæt placerede søjler langs pavillonen og fremhæver mødet mellem det rustikke og det raffinerede. Massive uhøvlede blokke af tjærefarvet træ i kraftige dimensioner står mod de høvlede, lyse bjælker, paneler og ribber. Når man bevæger sig langs aksen, der går gennem hele pavillonen, skifter oplevelsen mellem lukket og åbent, rustikt og forfinet, mørkt og mystisk samt lyst. Tomtebo er en træbygning, der er præget af virkelyst og hensyn – og resultatet af et samspil mellem en ambitiøs kunde, en fantastisk arkitekt og en dygtig tømrer.»
  Pavillonen er inspireret af nordiske bjælke-huse og hytter samt 1970’ernes saunaer. Men mest af alt er inspirationen hentet i omgivelserne og det 100 år gamle miljø på halvøen. Bygningen danner arkitektonisk et skovbryn, hvor blokkene i massivt træ udgør scenografien under badeoplevelsen, hvor man på en fyrreterrasse frit bevæger sig mellem inde og ude, mellem skoven og havet. 
  Det er familien Seitola-Gunnarson, der er bygherre på projektet, som går ud på at udvikle og restaurere et privatejet, historisk mindesmærke fra 1800-tallet. Familien har tidligere modtaget Gävle kommunes pris for restaurering for arbejdet med hovedbygningen og et badehus. 
  Halvøen, som Tomtebo ligger på, har delvist fungeret som en park. Nu ønskede man mere plads til badning, både, udstyr og gæster på en 600 m2 stort område. Og Meter Arkitektur løste opgaven ved at udforske moderne tømmerteknik parallelt med vores tusindårige, nordiske byggeskik. Udover Träpriset blev pavillonen også nomineret til Kasper Salin-prisen 2011. 

▸  www.meterarkitektur.se