[Missing text /a11n/skiptocontent for da]


Alderdomshjemmet

Ægteparret dueholm i Virklund skiftede gårdhuset ud med
en moderne sommerbolig. Om nogle år kan de gå på
pension og have områdets flotteste udsigt.

FOR ENDEN AF EN smal sti, omkranset af bøgetræer, næsten nede ved vandet, med udsigt mod søen, ligger den træbeklædte, langstrakte bolig. Hunden Itzi storhygger sig i den store naturhave. Forårssolen varmer løvet fra i fjor og cedertrægulvet på terrassen. Vagn Dueholm og fruen Lise er trukket ud på terrassen i den milde forårsvind.

Vi bruger utroligt meget tid i køkkenet, så det var vigtigt med god plads.
Ejer Vagn Dueholm

  De boede i over 30 år i et ældre gårdhus. Men pensionisttilværelsen kunne de ikke overskue i det trange, gamle hus. – Det har været fantastisk at komme fra de lavloftede stuer til disse store, lyse rum med alt lyset, som de store vinduer giver, siger Vagn Dueholm (75) om den tilbagetrukne og private, men også maskuline og funktionelle bolig. Med de store vinduer, svalegange, soldæk og et åbent og fint køkken, hvor Vagn kan lave sine berømte torskefrikadeller.
  – Vi bruger utrolig meget tid i køkkenet, så det var vigtigt med god plads, så meget plads, at to kokke kan arbejde ugenert ved siden af hinanden, siger Vagn, som også har et udekøkken, hvor alle former for grilning og stegning foregår. – Det er et herligt sted med et glas rødvin til arbejdet, siger han.
  Hytteområdet Vesterlund på bakken på nordsiden af Thorsø, syd for Silkeborg, har en klausul om, at man kun må bygge i et plan. Til gengæld er Dueholms hus over 30 meter langt. Og langs hele søsiden af huset er der store panoramavinduer. Der, hvor Dueholm boede før, var der kun to meter til loftet overalt. Nu har de tre meter til loftet i alle rum, bortset fra stuen, hvor der er over fire. – Loftshøjde og større vinduer var vigtigt for os, siger Vagn Dueholm.

 

Reglerne for området siger også, at når du har haft ejendommen i mere end otte år og er pensionist, må du lave huset om til helårsbolig. Foreløbig har ægteparret også en lejlighed i Silkeborg, men på sigt kommer de til at flytte mere permanent herud. - Den store terrasse og den enestående udsigt over søen og skoven har overrasket os. Farverne der veksler konstant. Solen der går op og ned, forårets 100 grønne nuancer. Sol og regn, skiftende vindretninger. Fuglene og fiskene. Udsigten ændrer sig konstant. Fantastisk!

Det har været fantastisk at komme til disse store, lyse rum med alt det lys, som de store vinduer giver.
Ejer Vagn Dueholm

SOMMERHUSET I VIRKLUND blev oprindeligt tegnet med enten hvid eller rød eg. Arkitekt Uwe Reihs i Prisme Arkitekter AS tog kontakt til Moelven Danmark AS, fordi han var i tvivl om materialernes holdbarhed. – Den ene type amerikansk eg var umulig at få uden knaster, og den anden type havde ikke lige så lang holdbarhed, siger Niels Neye, markedschef i Moelven Danmark AS.
  Derfor valgte arkitekten hellere Moelvens canadiske cedertræsprofil. Den blev produceret i præcise længder for at give ubrudte facader på huset. Derudover fik entreprenøren råd om montage og valg af fastgørelse. De producerede også færdige logistikpakker med et skema, som fortalte, hvor på byggeriet de enkelte længder skulle benyttes. – Da entreprenøren og hans familie var på ferie i British Columbia i Canada, arrangerede vi en halv dags rundvisning på verdens største savværk for cedertræ i Maple Ridge. Så begejstret var han for cedertræet, siger Neye.



 

Fakta: Villa Virklund

Fritidsbolig, Silkeborg, Danmark

Byggherre: Lise og Vagn Dueholm

Arkitekt: Uwe Reihs, Prisme arkitekter, Århus, Danmark

Materialer: Canadisk cedertræ

Færdigbygget: 2008

www.prisme.dk